Just nu

  • Inga konkreta regeringskrav från Sverigedemokraterna
  • Innebandy, IBF Falun-Kalmarsund, kl. 17.50!

I dag är jordens resurser slut för i år

4:38 min

I dag, den 13 augusti, överskrider vi som bor på jorden 2015 års ekologiska budget. Resten av året lever vi över våra tillgångar - som i ett slags globalt Lyxfällan.

Earth overshoot day är det datum då mänskligheten har förbrukat de resurser, både livsmedel och andra råvaror, som jorden har möjlighet att förnya på ett år. I begreppet inräknas också förmågan att binda koldioxid som släpps ut.

Allt som vi människor förbrukar och släpper ut under resten av året, skulle vi alltså egentligen inte förbrukat eller släppt ut förrän nästa år - om vi skulle leva ekologiskt hållbart.

Bakom uträkningarna står organisationen och tankesmedjan Global Footprint Network, vars statistik visar att overshoot day inträffar allt tidigare på året. År 1987 inföll dagen den 19 december. I år är datumet den 13 augusti.

Årets resurser är alltså slut med mer än fyra månader kvar på året. Men det känner inte alla till. I inslaget intervjuas Daniel, som arbetar på återvinningsstationen i Mora, samt Anita, Fredrik och Rolf, som är där och slänger saker.