Malmö

Join skruvar till det nya "dela"-samhället

4:04 min

Glöm det där med Big Brother. Nu ger vi upp vårt privatliv helt självmant och staten är inte hotet utan multinationella företag och våra arbetsgivare som slukar information om oss. I alla fall i pjäsen Join som är en dystopisk version av den värld vi lever i.

Det är teatergrupperna Insite och Nyxxx i Malmö som tillsammans låter publiken bli anställda i multinationella företaget Corpus. Skådespelarna blir mer spelledare.

Corpus är en platt organisation som finns överallt. Du blir inte bara anställd i corpus, det är mer en livsstil, där gränsen mellan arbete och privatliv helt suddas ut.

– Vi vill väl sätta fingret på vad som är totalitärt och organiserar våra liv i dag. Det handlar väldigt mycket om arbete, säger regissören Ebba Petrén.

Föreställningen är uppbyggd som något mittemellan pjäs och rollspel. Man har till viss del lånat strukturen från spelvärlden, en av skådespelarna är också spelanalytiker. Publiken dras in övningar, och lekar där man får frågor och successivt avslöjar allt mer om sig själv.

– När du verkar i Corpus förväntas du ge information om dig själv, dina värderingar, drömmar och förväntas uppbringa känslor för att vara en god medverkande. Det finns inget tvång men det är inskrivet i den sociala situationen. Övervakningen fungerar genom att vi frivilligt ger upp delar av oss själva för att få del av nätverket och gemenskapen, säger Ebba Petrén.

Är det här en skräckversion av det samhälle vi lever i i dag?
– Det är väl en slags tillskruvad version.

Vad är problemet med att offentliggöra sitt privatliv så som vi gör i dag, när alla gör det?
-- Om det är ett krav för att få kontakt med andra människor då blir det en ekonomi kring det och alla har inte samma möjlighet att använda de här kanalerna eller dela med sig.

Pjäsen Join har premiär 21 augusti.