Dansk utrikesminister dissar Sverige

Efter P3 Nyheters rapportering om "hudfärgade plåster" dissar danska utrikesministern Sverige. Nu kräver statsvetarprofessorn Drude Dahlerup hans ursäkt. Och även Sveriges utrikesminister har lagt sig i debatten. 

Nyheten om "hudfärgade" plåster har väckt stora diskussioner och debatter i Sverige, men även på andra håll. I Danmark rapporterar medier om att det blossat upp en debatt i Sverige där "plåster anklagas för att vara rasistiska"

Även landets utrikesminister Kristian Jensen, från borgerliga Venstre gav sig in i debatten och skrev på sin Facebooksida: "Är ännu en gång glad för att jag inte bor i Sverige..." och länkade till en artikel om ifrågasatta plåster. 

"Det är ovärdigt"

Det här fick statsvetarprofessorn Drude Dahlerup som själv är från Danmark att reagera:

– Det är ovärdigt att en utrikesminister uttalar sig så här om ett grannland. Han bör komma med en ursäkt till svenska folket, säger hon. 

Drude Dahlerup anser att danska politiker allt oftare försöker göra inrikespolitiska poänger genom att måla en nidbild av Sverige. 

Chockad över uttalandet 

Men kommentaren är skriven med glimten i ögat, förklarar danska utrikesministern Kristian Jensen för danska TV2. 

– Jag är glad för att bo i ett land där vi debatterar viktigare saker än färgerna på plåster, säger han.

Drude Dahlerup säger sig ändå vara chockad över uttalandet.

– Han har kanske inte förstått sin nya roll. Han spottar på hela svenska folket när han uttalar sig så här. Det här strider mot diplomatisk etikett mellan länder och utrikesministrar, säger hon. 

"Får förlåta sådana övertramp"

Utrikesminister Margot Wallström (S) känner till inlägget och kommenterade det under ett besök i Göteborg.

– Jag tänker att han är ny på jobbet som utrikesminister. Man får förlåta sådana där övertramp. Han lär sig säkert, säger hon till TT.