Naturvårdsverket tvingas skärpa säkerheten vid beslut om vargjakt

1:21 min

Beslut som rör jakt på varg väcker känslor. Efter beslutet om skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret skärper nu Naturvårdsverket säkerheten inför varje beslut.

Naturvårdsverket höjde säkerheten så sent i slutet av juli. Det var i samband med myndighetens beslut om att skyddsjakten på en varg i Dalarna inte skulle stoppas. Det handlade om en varg som rivit får.

Naturvårdsverket placerade ut väktare både vid kontoret i Östersund och i Stockholm.

– Vi gjorde bedömningen att det fanns skäl att placera ut väktare i receptionen hos både kontoret i Östersund och i Stockholm, säger Mikael Wickström, som är säkerhetsansvarig på Naturvårdsverket.

Numera gör Naturvårdsverket alltid en bedömning av säkerhetsläget inför beslut som rör vargjakt. Detta eftersom det förekommer hot mot enskilda handläggare. Det rör sig om mejlbombning och även om personer som vill besöka handläggare på Naturvårdsverket.

Det förekommer även att handläggare hängs ut på sociala medier. En del handläggare upplever att det är obehagligt att vistas på offentliga platser när hotbilden förvärras.

– Det gäller främst under deras resor till och från arbetet. De som upplever att det finns en risk att vistas på offentliga platser får åka taxi, säger Mikael Wickström.