Konditor döms för diskriminering i USA

2:00 min

I USA har en domstol i Colorado dömt en konditor för diskriminering för att han har vägrat att baka en bröllopstårta till ett homosexuellt par. Det är ett i raden av liknande fall i USA där företagare hänvisar till konstitutionen och religionsfriheten för att kunna vägra homosexuella sina tjänster.

Det var för tre år sen som paret David Mullins och Charlie Craig gick in på det lilla bageriet utanför Denver i Colorado för att beställa en bröllopstårta.

Butiksägaren Jack Phillips gav svaret att han inte bakade bröllopstårtor till homosexuella, det stred mot hans tro.

Det är samma svar som Jack Phillips ger i dag, efter att domstolen har sagt att det var diskriminering.

– Bibeln säger att det är fel och att staten kräver att jag ska medverka i det här "så kallade" äktenskapet är fel, säger Jack Phillips.

Han säger att kravet på att han måste göra bröllopstårtor även till samkönade bröllop går emot konstitutionen och det fria utövandet av hans religion. I domen är svaret på det "we disagree" - vi håller inte med. Men det håller inte Jack Phillips med om.

– Domslutet är inte korrekt, säger Jack Phillps.

Han har slutat att sälja bröllopstårtor helt och hållet eftersom han inte får välja själv vem han ska sälja till.

Det här är ett i raden av liknande fall med florister, fotografer och andra bagerier som har vägrat att utföra sina tjänster vid samkönade äktenskap och flera har behövt betala skadestånd för att de har diskriminerat homosexuella.

Det är inte bara företagare som har drivit just det här med religionsfrihet och möjligheten att vägra utföra sina tjänster.

En republikan lade ett lagförslag i kongressen i juni, det så kallade "First Amendment Defence Act". Om förslaget skulle gå igenom skulle lagen säga att om en person agerar i sin tro eller moraliska övertygelse ska den inte kunna dömas för diskriminering.

I förslaget tas inte bara exemplet med homosexuella upp utan det riktar sig också emot sex utanför äktenskapet.

Det här förslaget har fått kritik från organisationer som stödjer HBTQ-personer. En analys var att om lagen går igenom så inte bara legitimerar det diskriminering utan staten står helt och hållet bakom den med slutsatsen att lagen skulle få hemska konsekvenser.