Linköping

Snabbare hjälp vid självmordslarm

1:44 min

Larmen om självmordsförsök ökar i Östergötland. Och sedan i våras arbetar polis brandkår ambulans och SOS Alarm på ett nytt sätt för att hindra att försöken fullbordas.

Bland annat har länets brandmän fått utbildning i hur man bemöter en person som står i begrepp att ta sitt liv. Brandman Lars Lindqvist i Linköping är en av dem som utbildat kollegor.

– Ofta gäller det bara att få en kontakt. Och vi är ju vana från andra situationer i vårt jobb att komma till personer som inte mår riktigt bra, säger han.

– Men det är klart att det är en jättespeciell händelse att någon står och ska hoppa.

Larmen om självmordsförsök har nästan fördubblats under sommarmånaderna sedan år 2012 i Östergötland. Det har vi berättat om tidigare.

Hittills i år har det kommit in cirka 300 larmsamtal på 112 om självmordsförsök i Östergötland. Det nya sättet att samverka om de här larmen innebär att räddningstjänst ambulans och polis får all information om larmen samtidigt och kan åka ut direkt.

Men ofta är det deltidsbrandmännen som har närmast till platsen och kommer fram först, säger brandman Lars Nordqvist.

– Deltidarna kan ju stå och vänta på både polis och ambulans en bra stund och vara tvungna att ta den här första kontakten. Och de kan ju göra skillnad verkligen, säger Lars Nordqvist.

Det nya sättet att ta hand om larm om självmordsförsök startade i Östergötland i våras och bygger på en modell som utvecklades i Jönköping i början av 2000-talet. Och där har det lett till mångdubbelt fler utryckningar än tidigare för räddningstjänsten.

Men det är det värt, tycker Göran Melin som är ställföreträdande räddningschef i Jönköpings kommun. Och han lutar sig mot officiell myndighetsstatistik.

– Det är viktigt att veta att 85-90 procent av dem som vi hindrar från att ta sitt liv de kommer inte att dö av självmord längre fram i livet.