Ny större operationsbyggnad på Huddinge sjukhus

1:36 min

En ny stor avdelning för bland annat operation och röntgen ska byggas på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Nästan 2 miljarder kommer investeras, och det nya operationshuset ska stå klart om fyra år.

Huddinge sjukhus byggdes på sextio- och sjuttiotalet, och somliga delar av sjukhuset har idag hunnit bli över 50 år gamla.

Anna Starbrink, folkpartistiskt sjukvårdslandstingsråd, säger till P4 Stockholm att nuvarande lokaler för operation och radiologi på Huddinge är från sjukhusets start och har hunnit bli omodera och otidsenliga.

Men bygga om och modernisera är inte det lättaste - framförallt för att vård och behandling måste ske under tiden arbetena pågår.

När akuten på Huddinge sjukhus byggdes om för några år sedan blev det riktigt struligt - man hittade asbest i sjukhusväggarna, och asbestsanering parallellt med bygget i övrigt gjorde att patientsäkerheten många gånger hängde på en skör tråd.

Det vill man inte uppleva igen - och därför startar  det hela med att ett helt nytt hus för operation, radiologi, alltså röntgen - och intervention, där till exempel ballongvidgning av kranskärl ska ske, börjar byggas först.

Sen kommer de nuvarande lokalerna på sjukhuset att byggas om, och till sist om fem år ska en helt ny ammanhållen operationsklinik stå klar.

--Det blir ingen större kapacitet - alltså inte fler vårdplatser genom nybyggnationen, men vården kommer bli mycket bättre, säger folkpartiets  Anna Starbrink till P4 Stockholm