Intensiv lägerhelg för unga schackspelare

1:55 min

Under den dominerande dataspelstrenden bubblar ett växande intresse för schack. För första gången på 20 år arrangeras det just nu ett schackläger för unga i Norrbotten.

Schackintresset bland unga i Norrbotten växer. I Boden, där schackklubben satsar medvetet, har antalet aktiva barn och ungdomar femdubblats under de senaste åren.

– Boden är en av de mest expansiva orterna i Sverige när det handlar om satsning på ungdomsschack, säger Patrik Harrlin från klubben Smarta Bodens schackskola, som arrangerar det läger som just nu pågår i Rågraven, en kursgård utanför Boden.

– Från ingenstans hade vi i år ett lag som kom 6:a på Skol-SM, berättar den engagerade instruktören under en av rasterna på förmiddagens träningspass.

På lägret finns ett trettiotal ungdomar mellan 7 och 17 år, från Umeå och söderut. Det är Smarta Bodens schackskola som arrangerar, där Mats Andersson är en av eldsjälarna.

– Västerbotten har varit flitigare än vi på att ordna läger, men nu fick vi frågan om att arrangera och det gör vi gärna.

Det är första gången sedan 1996 som ett ungdomsläger arrangeras i Norrbotten och deltagarna verkar lyckliga över chansen.

– Jag vill bli en bättre schackspelare den här helgen, säger Viggo Bäckström från Sunderbyn i Luleå. Han fyller 12 år och har spelat schack i halva sitt liv.

– Men i början var det bara på hobbynivå. Jag har spelat i schackskolan i Boden i två år.

Lemi Saga Nilede från Boden spelar i nybörjargruppen på lägret, där schacklektioner varvas med fysiska aktiviteter som bad och brännboll.

– Jag vill att det ska vara kul! Och det har det varit hittillls!

Hon får medhåll från Anton Darholt från Jockmokk.

– Man får lära känna nya kompisar, man får spela och vinna och förlora. Det är roligt!