
Förra årets S-löfte om körkort till unga dröjer
I dag håller Socialdemokraternas ledare Stefan Löfvens sitt sommartal i Vasaparken i centrala Stockholm. När han höll sitt tal där förra året var ett av de viktigaste budskapen vallöftet om att göra det möjligt för unga att bekosta sitt körkort med studielån. Ekot har tittat närmare på var frågan ligger nu ett år senare
– Körkort ska inte vara en klassfråga. Därför kommer vi göra det möjligt för den som har klarat gymnasiet att också låna från CSN för att ta sitt körkort. Detta är mitt budskap till alla unga i Sverige: Vi behöver er kraft. Ni ska vara hos oss i arbete och gemenskap för att Sverige ska hålla i hop.
så lät det när Stefan Löfven höll sitt sommartal den tionde augusti förra året.
Nu konstaterar SSU:s pressekreterare Mårten Eismark att det är en viktig fråga, men inte något som varken Socialdemokraterna eller SSU priotiterar just nu.
Ändå kommer förslaget ursprungligen från SSU och det var dåvarande SSU-ordföranden Gabriel Wikström som flankerade Stefan Löfven när förslaget presenterades på presskonferensen före sommartalet.
– Nu är ju inte det regeringens politik som det ser ut i nuläget, säger Mårten Eismark som inte kan svara på om det kommer att bli en prioriterad fråga för förbundet eftersom man alldeles nyligen bytt förbundsledning.
SSU:s nya förbundsordförande Philip Botström är inte tillgänglig för en intervju och det är inte heller ansvarig minister, Aida Hadzialic.
Så på frågan om och i så fall när ungdomar som gått ut gymnasiet, komvux eller utbildningskontraktet faktiskt kommer att kunna ta studielån för att ta körkort blir svaret, via pressekreteraren, att frågan bereds.
Mer konkret än så blir det inte. Den finns inte med i den kommande budgeten, det finns ingen tidsplan, annat än att man räknar med att ha ett förslag under mandatperioden.
Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, är lika kritiskt till det här förslaget nu som det var för ett år sedan.
Jabar Amin som är utbildningspolitisk talesperson konstaterar i och för sig att ingen talat om förslaget under året och att han inte ändrat uppfattning.
– När det gäller studiemedel ser vi att det är någonting för studier. Vi har ansett att det finns andra behov som pengarna behövs bättre till, säger Jabar Amin.