Mauretanien skärper lagen mot slaveri

1:15 min

I Mauretanien i nordvästra Afrika skärps nu lagen mot slaveri. Enligt människorättsorganisationer så är ägande av andra människor fortfarande utbrett i landet, som formellt avskaffades slaveriet så sent som på åttiotalet.

Den nya lagen som Mauretaniens parlament nu har antagit fördubblar maxstraffet för slaveri, från tio år till tjugo år, och gör också klart att slaveri är ett brott mot mänskligheten.

Det var 1981 som slaveriet formellt avskaffades i Mauretanien. Det dröjde till 2007 innan ägande av andra människor kriminaliserades. Nu sker alltså en skärpning av lagstiftningen.

Samtidigt beskrivs Mauretanien ofta som ett land där slaveriet fortfarande är vitt utbrett, och frågan om tvångsarbete är känslig i landet.

Tidigare i år dömdes två medlemmar i den kända antislaveriorganisationen IRA till två års fängelse för att "ha protesterat", för "anstiftan till uppror" och för att ha varit medlemmar i en "icke godkänd organisation".

En av dem de fängslade männen, Biram Dah Abeid, är organisationens ledare. Han utmanade den sittande presidenten Mohamed Ould Abdelaziz i landets presidentval 2014.

Nyligen uppskattade organisationen Walk Free i en rapport att omkring 36 miljoner människor runt om i världen i dag lever i slaveri. Avkaffandet av slaveriet har också gjorts till ett av de nya utvecklingsmål som antogs av FN:s medlemsstater för några veckor sedan.