Långa bostadsköer i Sundsvall drabbar ungdomar

3:47 min

Bostadsbristen i Sundsvall gör att en del unga inte kan lämna sina studentlägenheter när de studerat klart. Kötiden för en lägenhet i Mitthem ligger på mellan två och fem år.

Har du drabbats av bostadsbristen? Berätta i kommenteringen!

Antalet ofrivilligt bostadslösa ungdomar har ökat med nästan en femtedel på två år enligt Hyresgästföreningen.

Bostadsbristen bland unga i Sundsvall är så stor att en del studenter som gått klart utbildningen tvingas registrera sig på extra kurser bara för att få bo kvar i studentlägenheten.

– En del kommer till oss och frågar hur de ska göra och en del registrerar sig på fler poäng för att få bo kvar, säger Reza Moossavi, vice ordförande för studentkåren i Sundsvall.

Problemet med bostadslösa unga finns i stort sett i hela landet och är värre än någonsin enligt Hyresgästföreningen. Men värst är det på högskoleorter.

I Sundsvall består tio procent av befolkningen av ungdomar mellan 18 och 25 år. Men i kommunala bostadsbolaget Mitthems kö är de överrepresenterade. Där är nästan en tredjedel av de köande, ungdomar i den åldersgruppen.

– Vi tycker också att det både tråkigt och vi lider med de som står i kön, samtidigt är det jätteroligt att så många vill bo i Sundsvall, säger Camilla Hjältman, kundcenterchef på Mitthem.

När höstterminen drar igång är det hårt tryck på studentlägenheter, men eftersom studerande har bostadsgaranti så får de ändå en studentlägenhet.

Men eftersom en del hoppar av blir det lediga studentlägenheter rätt fort. En del står därför tomma större delen av året.

– Vi är ju skyldiga att erbjuda lägenheter till de studerande, de har bostadsgaranti, så det kan vi inte göra så mycket åt, säger Camilla Hjältman.

Det går inte att hyra ut lägenheterna till någon annan heller eftersom de då blir uppbundna och de är vikta åt studerande på grund av bostadsgarantin.

Många ungdomar vi pratat med upplever den långa kön som ett problem, till exempel 22-åriga Ida Sundberg som gärna skulle vilja flytta hemifrån.

– Ja, det skulle jag vilja. Det skulle vara lättare om alla fick lägenhet istället för att stå i kön, säger hon.

Men många av ungdomarna säger också att det blivit mer regel än undantag nu att de som kan skaffar bostadsrätt för att flytta hemifrån.

– Det är så långa köer på Mitthem så man ville inte ens fundera på att ställa sig i kö utan man gick på bostadsrätt direkt, säger Fanny Skoglund.

Nu när höstterminen på Mittuniversitetet drar igång så bor en del studenter som gått klart sin utbildning kvar i sina studentlägenheter, för att de inte fått tag på en vanlig lägenhet. Men det är också en risk, enligt Camilla Hjältman på Mitthem.

– Vi gör kontroller två gånger om året och de som bor kvar fast de inte studerar blir uppsagda. Då är det bättre att flytta frivilligt eftersom de annars förlorar sin kötid i Mitthem.

Men om alternativet är att flytta ut sina grejor på gatan för att de inte har någonstans att ta vägen, förlorar de ändå sin kötid om de inte flyttar?

– Ja, så är det, säger Camilla Hjältman.