Svidande kritik mot asylmottagning i Österrike

1:43 min

I dag kommer Amnesty International med svidande kritik mot förhållandena på ett asylmottagningscentrum i Österrike. Det är byggt för 1800 personer, men under senare tid har uppmot dubbelt så många asylsökande funnits där, utan tak över huvudet och adekvat vård. Det säger Amnesty i en rapport.

Heinz Patzelt, generalsekreterare för Amnesty i Österrike säger till Österrikiska Radion ORF att inget rättfärdigar vad han ser som skandalösa förhållanden på asylmottagningsstället Traiskirchen, som ligger cirka två mil utanför huvudstaden Wien.

På en presskonferens i dag, när rapporten från Amnesty presenterades, sa Patzelt vidare att han inte hade trott att det han sett i Traiskirchen inte skulle vara möjligt i Österrrike och att Österrike bryter mot alla människorättskonventioner han kunde komma på.

Österrike får bland annat ta emot många av de asylsökande som tar sig in i EU via Ungern och i under första halvåret uppgick de inlämnade asylansökningarna i Österrike till dryg 28 000. Ungefär lika många som under hela förra året.

En klar ökning alltså, men ändå betydligt mindre än vad till exempel länder som Sverige och Tyskland tar emot.

Asylmottagningstället Traiskirchen är ett av två i Österrike dit asylsökande kommer först. Situationen i Traiskirchen har länge varit kritiserad och för en vecka sen gjorde Amnesty sin inspektion.

Där måste ibland över 1500 personer sova utan tak över huvudet. Bussar har använts för inkvartering, brist på läkarvård och timslångt väntande i stekande sol för att bara registreras är några av punkterna som Amnesty kritiserar.

Österrikes inrikesministerium säger att situationen i Traiskirchen beror på att den kraftiga ökningen av asylsökande lett till en exceptionell situation och att man nu arbetar för hitta lösning.

Inrikesministern Johanna Mikl-Leitner från borgerliga Österrikiska Folkpartiet ÖVP har tidigare också beklagat sig över att delstater och kommuner inte ställt upp med tillräckligt med asylboenden för att lätta på trycket på mottagningsställen som till exempel Traiskirchen.

Men Amnesty International köper inte den förklaringen.

- Det här handlar inte om att Österrike inte kan klara av detta utan på att Österrike inte organiserar sig på värdigt sätt för människor, säger Heinz Patzelt från Amnesty.