Upprörda känslor efter att asylboende evakuerades

2:01 min

Ett asylboende i Arboga utrymdes efter att polisen hittat två misstänkta föremål i närheten. Föremålen visade sig innehålla en brandfarlig vätska. På asylboendet bodde tidigare den man som misstänks för Ikeamorden.

Arbogabon Anna Ferbe är upprörd över att hoten drabbar oskyldiga.

– Jag tycker att det är hemskt att de ska behöva evakueras. De har ju inte gjort någonting, säger  Anna Ferbe.

Enligt Migrationsverkets presstalesperson Fredrik Bengtsson är det första gången på flera år som ett asylboende evakueras på grund att det bedömdes som riskfyllt.

– Mig veterligen så har det inte hänt på tio till 15 år, säger Fredrik Bengtsson.

Under natten till lördagen fick polisen in ett trovärdigt tips om att ett föremål skulle finnas i närheten av asylboendet i Arboga. Samma asylboende som den misstänkta för Ikeamorden bodde. När polisen sökte igenom området påträffades behållare med brandfarlig vätska.

Något som gjorde att de drygt 80 boende som huvudsakligen kommer från länderna Eritrea och Syrien evakuerades.

Händelsen i natt är bara den senaste i raden, berättar Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson. Han är både arg och upprörd för att människorna på asylboendet fått utstå så mycket efter morden på Ikea.

– De har varit mycket uppmärksamhet, det har varit demonstrationer för ett par dagar sedan och nu det här bombhotet. Vi talar om människor som har flytt undan krig och tortyr och förföljelse. De kommer till Sverige och möts av de här. Jag kan inte säga att det är annat en djupt beklämande, säger Fredrik Bengtsson.

Kommer det bli aktuellt att de här 83 personerna flyttas tillbaka till asylboendet i Arboga?

– Vi kommer att ta ställning till det nu under helgen. Rent spontant så tror jag inte att det kommer att bli aktuellt att tvinga någon att flytta tillbaka mot sin vilja. Inte efter allt som har hänt, säger Fredrik Bengtsson.

Polisen i Västmanland söker nu efter den eller de som har placerat ut behållarna med brandfarlig vätska vid Asylboendet i Arboga. Hittills finns ingen misstänkt, enligt polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

– Vi har ännu ingen bild av varför de här föremålen befann sig på platsen. Nu ska vi försöka ta reda på vem som har placerat de här föremålen på platsen och av vilken anledning, säger Lisa Sannervik.

Polisen har ändrat brottsrubriceringen från förberedelse till mordbrand till allmänfarlig ödeläggelse.