Eksjö

Kulturbyggnad totalförstörd i storbrand

1:59 min

En ung kvinna miste livet och en hel fastighet totalförstördes vid en brand i trästaden i Gamla stan i Eksjö på söndagsmorgonen och förmiddagen. 15 personer står nu utan bostad.

Det var i ett 25 gånger 25 meter stort kvarter med trähus i Eksjö som det brann. Det handlar om hus som hänger i hop i en fyrkant med en innergård.

Vid elvatiden jobbade mellan 80 och 100 brandmän vid branden i Eksjö.
– Vi har ringt in folk från hela länet, berättar Thomas Ljunggren, brandingenjör.

En dryg halvtimme senare bedömde han situationen som något bättre.
– Vi börjar bli försiktigt optimistiska, men vi är fortfarande oroliga för de norra delarna i fall begränsningslinjerna ska hålla.

Branden startade i en lägenhet på Vaxblekaregränd i Eksjö. Larmet om branden kom vid 05.50 och sedan dess har det varit 50-100 brandmän på plats för att bekämpa elden.

– Det är en fullt utvecklad brand i centrala Eksjö. När vi kom fram brann det genom taket, sa Jerker Sturedahl, som är insatsledare på räddningstjänsten i Jönköping, på morgonen.

En person hittades i det brinnande huset och polisen bekräftade vid halv tiotiden för P4 Jönköping att det var en ung kvinna och att hon omkommit. Anhöriga är underrättade och finns på sjukhuset.

Huset där kvinnan hittades är totalförstört.

– Det huset sitter ihop med andra hus i en länga som är 25 gånger 25 meter, säger Thomas Ljunggren, som är brandingenjör på plats.

Vid elvatiden var branden ännu inte under kontroll.

– Nej, inte i de längorna där det brinner, däremot klarar vi att hålla emot så att det inte sprider sig till andra hus, som det ser ut nu, säger Thomas Ljunggren.

200 personer bor i husen som brinner eller som ligger intill de som brinner.

– Vi har försökt ropa och ringa och få ut personer ur fastigheter i närheten. Vi ringer på dörrar och försöker försäkra oss om att det inte är någon kvar, berättade Jerker Sturedahl från räddningstjänsten på morgonen.

En stor del av räddningsarbetet under morgonen gick ut på att låta rökdykare undersöka byggnaderna för att försäkra sig om att det inte är fler personer där.
– Men vi hittade inga fler personer, säger Thomas Ljunggren.

Kommunledningen kallade drabbade invånare till ett möte i Stadshotellet med anledning av branden i trästaden i Eksjö. Trästaden i Gamla stan i Eksjö grundades 1568 och beskrivs som en unik kulturskatt med en av Sveriges äldsta sammanhållna träbyggnader.

Alla som befinner sig i brandområdet i Eksjö uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation via ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten från räddningsledare i Eksjö.

Stefan Elm, kommundirektör i Eksjö, säger så här om branden:

– Utifrån det scenario man hade kunnat tänka sig när man blev väckt i dag på morgonen, att hela Gamla stan skulle brinna upp och många skulle bli hemlösa, så har det utvecklats väldigt positivt, säger Stefan Elm.   

Vilken hjälp får personerna som är evakuerade? 

– Vi har i kommunen en krisberedskapsgrupp och krisberedskap. I samband med det så har vi i kommunen ett ansvar att se till så att folk har boende, mat och framförallt kanske då samtalskontakter. Det andra som vi jobbar med är att via vår informationsavdelning och vår hemsida gå ut med rätt information för att undvika ryktesspridning, säger Stefan Elm. 

En av dem som evakuerades i Eksjö morse var Adam Gustafsson som bodde mycket nära huset som brann.

– Jag fick panik och tänkte bara att jag skulle ut så fort som möjligt, säger Adam Gustafsson.   

Det var inte bara bostäder som gick upp i rök, även butiker brann. Maria Havskog är anställd i en av butikerna som inte finns längre.

– Jag skulle börja jobba efter semestern på torsdag men det gör jag nog inte. Inte där i alla fall, säger Maria Havskog.

Vad är din reaktion på det som inträffat? 

– Det första är ju den enorma tragiken i att en ung människa inte finns. Sedan är det ju en enorm lättnad ändå över att det bara hållit sig till den här byggnaden. Och sedan ett enormt jobb att bygga upp allting. Det är väl de tre spontana tankarna,  säger Maria Havskog.

Det brinner alltså fortfarande i huset men risken för att det ska spridas har kraftigt minskats.

– Läget är betydligt lugnare och ljusare nu när det gäller brandens utbredning. Vi har lyckats hålla begränsningen mot den övriga delen av kvarteret och lyckats begränsa det till den fastigheten som det började i, säger Thomas Ljunggren som är brandingenjör. 

– Problemet nu är att det brinner ner i fastigheten i bjälklager och mellanväggar. Det är ett styvt jobb med att eftersläcka alla småbränder. Plus att det är rasrisk. 

När kan branden vara helt släckt? 

– Det är svårt att svara på. Vi kommer att köra rätt offensivt under natten också. Vi får se hur det ser ut under morgondagen. Det kommer att vara flera styrkor här under natten. 

Det finns fortfarande inga uppgifter om orsaken till branden. 

– Vi har inte kunnat göra några undersökningar. Polisen har inte heller kunnat påbörja någon utredning, säger Thomas Ljunggren.