Buddistiskt tempel glädjer thailändare i norr

1:43 min

Nu är världens nordligaste buddhisttempel invigt. I ”Fredens hus”, som inryms i en kasern på det gamla militärområdet A8 i Boden, ska det numera finnas munkar och nunnor istället för soldater.

Det var i våras det blev klart att världens nordligaste buddhistempel hamnar i Boden. Det hela finansieras av privata bidrag och donationer och bakom initiativet står bodensarna och Thailands-vännerna Bo Sundgren och Bengt Nyström.

Igår var det officiell invigning och templet fick dagen till ära fint främmande av den thailändska ambassadören Kiattikhun Chartpraserts.

– Jag har träffat många glada thailändare här i Boden i dag. Att meditera och gå i tempel är en otroligt viktig del för thailändare och det är fantastiskt att de nu har möjlighet att göra detta här på det gamla militärområdet i Boden.

För de thailändare som bor i norra Sverige är detta ett välkommet tillskott.

En av dem som i går fanns på plats för att vara med om det historiska ögonblicket var "Dia", som gjort resan från Gällivare:

– Det betyder jättemycket för mig, jag är ofta här. Vi mediterar som är en viktig del för vår tro men det är också jätteviktigt för oss att kunna träffa andra thailändare och anordna evenemang och hitta på saker tillsammans.

Från och med nu kommer det alltid att finnas buddhistiska munkar på plats i templet, som är öppet för alla som till exempel vill lära sig mer om meditation.  Den thailändska ambassadören Kiattikhun Chartpraserts tror att ett buddistiskt templet kommer att vara bra för inte bara thailändare utan för hela regionen.

– Man behöver inte vara buddhist för att komma hit och meditera och jag tror det här kommer att vara nytta för många mäniskor i området.