Paris tömmer kåkstäder inför klimatmöte

2:10 min

 I en förort till Paris hotas Frankrikes äldsta kåkstad av ett rivningsbeslut. Och det utan att kommunen har hittat en lösning för var de 300 som bor där idag ska ta vägen. En anledning till rivningen är FN:s stora klimatkonferens som äger rum i Paris i december. 

17-årige Jozsef Farkas, som kom med sin familj från Rumänien för tre år sedan, är oroad för framtiden.

– Jag rädd att vi ska hamna på gatan, och på gatan finns det stor risk att vi råkar illa ut, säger han.

I ett industriområde, bakom ett staket av korrugerad plåt och i utkanten av en soptipp ligger kåkstaden Le Samaritain. Den är synlig från pendeltåget som går till och från Charles de Gaulle-flygplatsen och ligger i kommunen La Courneuve strax utanför Paris stadskärna.

Här bor 300 personer, vissa är romer, alla har ursprung i Östeuropa. Nu, efter åtta år, har polisen beslutat om avhysning. Trots namninsamlingar och engagemang från organisationer som har presenterat ett alternativ. 

Det oberoende kommunalrådet Mehdi Bouteghmez säger att polismyndigheten varit tydlig med att Paris ska städas inför FN:s klimatkonferens COP21 i december.

Omkring 17 000 människor bor i kåkstäder och tillfälliga bosättningar i Frankrike, av dem finns nära 7 000 i Parisregionen.

– Avhysningarna, som ofta genomförs med våld, löser inga problem, det gör det värre för dem som drabbas, säger Mehdi Bouteghmez.

Han stödjer organisationerna som engagerar sig för att hjälpa de boende att hitta en sysselsättning och komma härifrån i långsam takt. Under tiden vill de installera torrdass och duschar. Trots att projektet är finansierat har borgmästaren sagt nej.

– När problemet är så enormt - hur kan man tycka att det är fel att hjälpa 300 personer och se till att de får toaletter, säger kommunalrådet Mehdi Bouteghmez.