Positiv respons på ny akutbil för psykiskt sjuka

1:59 min

Efter årtionden av att psykiskt nödställda har blivit hämtade av polis för att få vård har ett nytt projekt med psykiatrisk akutbil startats i Stockholms län i år. 

– Det har gått jättebra. Vi har fått positiv respons både från dem vi möter ute, personer som mår dåligt akut, men även från polis, ambulanspersonal och räddningstjänst som vi samarbetar med. En stor skillnad som vi ser är avstigmatiseringen av psykisk ohälsa. Som det har varit tidigare och fortfarande är, så mår du akut psykiskt dåligt så blir du ofta hämtad av polis. Och det kan ju vara jättejobbigt. Du är ingen brottsling för att du mår psykiskt dåligt, säger Mikael Calsson som är räddningschef och ledare för insatsen.

Sedan i slutet på mars i år har akutbilen varit igång och ryckt ut på i snitt fyra-fem larm per kväll. PAM-bilen som den kallas, kort för psykiatrisk akut mobilitet, utgår från Sabbatsbergs sjukhus och kör mellan 15 och 01 varje kväll.

I fjol fick polisen i Stockholm in runt 4 100 larm om självmord, vilket i snitt innebär 11 larm per dygn. I dag kan de få hjälp av PAM som snabbt kan ta över ett ärende och därmed frikoppla polisen. Björn Cewenhielm är tillförordnad chef på regionledningscentralen på Stockholmpolisen och han ser positivt på samarbetet.

– För polisens del så har det inneburit att vi blir avlastade i rätt många ärenden. Vi kanske hade varit enda resurs på plats och vi hade fått följa med patienten, eller den omhändertagna, in till någon typ av mottagning, och sedan kanske den skulle slussas vidare och till slut hamna rätt säger Björn Cewenhielm

Sedan projektet startade har Polisen och PAM åkt ut på 508 larm tillsammans och i 90 procent av de fallen har polisen kunna lämna tidigt i omhändertagandet, vilket är en enorm vinst, enligt Björn Cewenhielm. Han hoppas att det här växer, en psykiatrisk akutbil räcker inte.

– Nej min bedömning är att det finns ett behov av flera ambulanser. Det är som alltid när man pratar om sådana här saker, det är resurser. Men det här är nog en ganska viktig fråga som jag tror att man ska prioritera att satsa på därför att det här har visat sig att det är en stor vinst för alla inblandade aktörerna i den här vårdkedjan, säger Björn Cewenhielm.