Spänningen i östra Ukraina ökar

2:12 min

Den senaste veckan har spänningen i östra Ukraina ökat mycket påtagligt. Dagligen rapporteras om kraftig beskjutning med tungt artilleri. Många befarar att den vapenvila som undertecknades för ett halvår sedan nu definitivt kommer att falla samman.

– Jag tror att det går mot ett riktigt, stort krig, säger Ljudmilla som säljer grönsaker på en gata i regeringskontrollerade staden Odessa i södra Ukraina.

Hon befarar att många fler nu kommer att dö eller bli skadade innan det tar slut.

Den ukrainska militärledningen säger i dag att under det senaste dygnet har de ryskstödda separatisterna beskjutit deras ställningar vid 150 tillfällen, bland annat med grovkalibriga kanoner.

Separatisterna hävdar i sin tur att områden som de kontrollerar har beskjutits från den ukrainska sidan. Den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier betecknade i helgen läget i östra Ukraina som explosivt. Ändå är det svårt att hitta någon riktig krigsrädsla i Odessa.

– Odessa är väl försvarat och de kan inte heller ta Mariupol, som ligger precis vid fronten. Vi är säkra, menar sjömannen Alexander.

Den tidigare artilleriofficeren Dmitrij Stetsenko tror inte att striderna övergår i något fullskaligt krig även om det ser hotfullt ut.

– Ingen sida har kraft nog att gå till storanfall. Inte vi och inte separatisterna. De är ingenting utan Ryssland och Ryssland klarar inte heller av det, menar Han.

Lite på liknande sätt resonerar konstnären Svetlana.

Putin är ute efter att skrämmas och hålla uppe spänningen för att sätta press på Ukraina, jag hoppas i varje fall att det är det, det handlar om och ingenting värre, säger Hon.

Men många är också skeptiska till alla rapporter som kommer från krigsområdet.

Irina som arbetar på en resebyrå säger att det går så mycket rykten, det är sämre med fakta. Det de säger på TV litar hon inte på.

– Det är bara och vänta och se, säger hon.