Arbetsförmedling enbart för ungdomar öppnar i Trollhättan

1:47 min

En arbetsförmedling för ungdomar ska öppnas i Trollhättan vid årsskiftet. Ett mindre kontor som inte känns så myndighetsaktigt ska fånga upp 16-24-åringarna.

Chefen för Arbetsförmedlingen i Trollhättan Britt-Inger Gravander säger till P4 Väst att man söker en lokal som kan bli en bra mötesplats för ungdomarna.

– Helst skulle vi vilja vara där ungdomarna befinner sig, så att det är enkelt att komma in till oss.

Arbetsförmedlingen och Trollhättans stad samverkar i arbetet med att öppna ett särskilt arbetsförmedlingskontor för ungdomar. Gärna skulle de också samarbeta med ett utbildningscentrum, säger Britt-Inger Gravander.

– Högskolan Väst vore inte fel, men det finns många andra tänkbara.

Var ungdomsarbetsförmedlingen ska finnas är alltså inte klart än. Men klart är att den ska vända sig enbart till ungdomar mellan 16 och 24 år. Och målsättningen är att nå också de ungdomar som är utanför i samhället, utanför både skola, arbete och arbetsförmedling. De som inte finns i systemet idag och som är svåra att fånga upp.

– Det är jätteviktigt att vi får tag i den här ungdomarna och tillsammans med Trollhättans stad har vi möjlighet att kunna fånga upp dem, säger Britt-inger Gravander.

Frågan är om Högskolan Väst är ett ställe som ungdomar i utanförskap skulle gå till. Men Britt-Inger Gravander tror att den miljön skulle kunna inspirera till studier, när man väl fått ungdomarna att komma dit. Det tror hon att samarbetet med socialtjänsten kan hjälpa till med.

– Det borde vara trevligt att vara i en så inspirerande miljö, där man kanske får träffa de ungdomar som redan har valt att läsa.

Arbetsförmedlingens psykologer, konsulenter och arbetsförmedlare samt kommunens socialtjänst blir ett multikompetent team, som ska hjälpa ungdomarna att hitta till rätt utbildning och rätt arbete, säger Britt-Inger Gravander.

– Det absolut viktigaste är att hitta individuella lösningar för den enskilde.

Här kommer Arbetsförmedlingen att leva upp till sitt namn, nämligen att förmedla arbeten till enskilda ungdomar, menar Britt-Inger Gravander.

–  Just nu arbetar vi jättehårt med att vara ute hos arbetsgivare mycket, mycket mer, vi skapar relationer och har med oss kontakten med arbetsgivarna som är jätteviktigt.