"Ryssland för ett utnötningskrig mot Ukraina"

2:28 min

I östra Ukraina har striderna ökat kraftigt i omfattning den senaste tiden. Under Micheil Saakasjvilis presidenttid utkämpade Georgien ett kort krig med Ryssland och nu menar han är Ukraina utsatt för ett regelrätt ryskt anfall.

Micheil Saakasjvili har just avslutat ett långt sammanträde om privatiseringspolitiken när han sjunker ner i en soffa i sitt guvernörskontor för en intervju med Ekot.

– Ryssland för ett utnötningskrig mot Ukraina, det är mindre sannolikt med ett storanfall, säger Micheil Saakasjvili. Han var tidigare president i Georgien, men till allmän överraskning utsågs han till guvernör i Odessa-regionen i Ukraina. Samtidigt som han i hemlandet är efterlyst för maktmissbruk under presidenttiden.

Det som sker just nu är kanske att de är ute efter att göra mindre territoriella vinster, mer tveksamt om de är redo för ett storanfall. I grunden handlar det om ett utnötningskrig där Ryssland försöker tära på Ukrainas resurser, menar Saakasjvili. Den viktiga hamnstaden Mariupols omgivningar har blivit beskjutna de senaste dagarna men Saakasjvili ifrågasätter om något anfall mot staden är att vänta.

Mariupol är en mycket svår stad att inta, den är stor och mycket kraftigt befäst och även på den ryska sidan finns det stora problem, säger Saakasjvili. Enligt honom är Putin ute efter att dominera Ukraina men inte ytterst genom militära medel.

Putin räknar mer med att det ska bli en ekonomisk och politisk kris i Ukraina som leder till att demokratin kollapsar, menar Saakasjvili. Och efter det är han helt övertygad om att de baltiska länderna står på tur för att undergrävas.

Saakasjvili säger att han grundar den bedömningen på inofficiella samtal som han hade med Putin för tio år sedan, eller mer när förhållandet mellan dem var normalt. Nu är de hätska fiender vilket naturligtvis påverkar hans bedömning. Putin ser en aktion mot de baltiska länderna som ett sätt att knäcka Nato, hävdar Saakasjvili.

Putin, säger Saakasjvili, är helt övertygad om att Nato inte är berett att strida för de baltiska länderna. Och även om Nato skulle göra det så tror Putin att de inte skulle ha tillräckliga resurser för det.