Eksjö kommun planerar egen friskola

Eksjö kommun vill privatisera en av sina egna gymnasieskolor. Redan hösten 2006 hoppas de att nuvarande fordonsgymnasiet Nifsarpsskolan, skall fungera som en fristående gymnasieskola i aktiebolagsform. Bakom beslutet ligger möjligheten till riksintag av elever och chansen att få in privata pengar, säger Ulla Hägg, socialdemokratiskt kommunalråd i Eksjö, till Nyheterna. 

Vanligtvis brukar kommuner slåss med näbbar och klor för att förhinda att en friskola etablerar sig inanför deras gränser, men i Eksjö går man helt mot strömmen och startar istället en egen fristående Gymnasieskola. Och inte nog med det, kommunen lägger faktiskt ner en av de egna kommunala skolorna för att istället ge plats åt friskolan.

Eligt Ulla Hägg har det här beslutet både väckt irritation och mött motstånd från många håll, inte minst i hennes eget parti.

Planen är att privatisera fordonsgymnasiet Nifsarpskolan, genom att ta över det med ett aktiebolag där kommunen kommer att vara delägare. Anledningen till detta är att skolan då kan ha riksintag, det vill säga ta in elever från annat håll än höglandet. Har skolan riksintag är chanserna större att motorbranschen vill gå in och sponsra med dyra maskiner, verktyg och det senaste på bil och lastbilsfronten.

Reporter Anna-Karin Front.