Pennsamlare i Västerås jubilerar

3:38 min

Någon brist på pennor har inte Paavo Jokinen från Västerås som fyllt hemmet med skrivdon av alla de slag. 50 år har gått och nu jubilerar Jokinen som samlare. 

Intresset för att samla pennor startade tidigt.

– Jag fick inte rita så mycket som barn och det fanns inte pennor som det finns idag. Så jag tänkte att någon gång ska jag ha pennor som jag kan göra vad jag vill med, säger Paavo Jokinen med glimten i ögat.

Blir man då någonsin färdig som samlare? Enligt Jokinen har intresset avtagit något, men klar, det blir man aldrig. Samlingen på 33 237 pennor är imponerande stor, men det finns större samlingar än den Paavo har hemma i Västerås. 

– En kvinna i Tyskland har 205 000 reklampennor och är med i Guinness rekordbok, säger Paavo Jokinen. 

De pennor som tillhör Paavos egna favoriter är de som har en historia bakom. Stolt visar han upp några av sina rariteter.

– Den här har indianer i Brasiliens djungel gjort. Det står "god jul" på portugisiska. En kompis dotter jobbade i Brasilien och tog med den hem till mig, säger Paavo Jokinen. 

En annan dyrgrip är pennan föreställande den sovjetiska rymdraket som kosmonauten Jurij Gagarin åkte i. Mannen som 1961 blev den första människan att färdas i rymden. 

Den entusiastiske pennsamlaren lämnade studion med glatt humör och var då en Sveriges Radio-penna rikare. Nu har samlingen ökat med ett exemplar och uppgår nu till 33 238.