Vårduppmaning har inte nått fram till vården

3:31 min

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som varit på scoutlägret i Japan att snarast uppsöka sjukvård för förebyggande behandling. Men det har inte varit självklart att få den hjälpen när man kommit till vårdcentralen.

Fredrik Berg är scoutledare i Stockholm och var på lägret i Japan tillsammans med med 40 barn och tre andra ledare. Det var i slutet av lägret som fick de höra att några skotska deltagare drabbats av hjärnhinneinflammation.

När de kommit hem igen kom ett mail från scouterna att uppsöka vården om man uppvisade symptom. Och någon dag senare fick de också ett mail från Folkhälsomyndigheten om att alla deltagare som varit i Japan skulle uppsöka vården för att få förebyggande behandling.

Men det har varit väldigt olika hur de som varit på lägret blivit bemötta inom sjukvården när de följt Folkhälsomyndighetens uppmaning säger Fredrik Berg.

– Några har ringt till en vårdcentral och fått ett e-recept direkt och kunnat hämta ut medicinen utan att ens besöka vårdcentralen. Några har haft problem att komma till och blivit hänvisade till andra vårdinrättningar, och några har fått enkel och smidig behandling när de har kommit till vårdcentralen. Så det har varit väldigt olika, säger Fredrik Berg.

När han själv fick mailet från Folkhälsomyndigheten kontaktade han sin vårdcentral utanför Stockholm, men de hänvisade honom till infektionskliniken på Huddinge sjukhus. Där var telefontiden avstängd för dagen, så då tog han sin son och åkte direkt till vårdcentralen istället. Men trots att han visade upp mailet från Folkhälsomyndigheten så ville de inte skriva ut den förebyggande medicin.

Fredrik åkte då till en annan vårdcentral, och där fick han bättre hjälp. Trots det är han inte kritisk mot sjukvården utan menar att det beror på informationsbrist.

– Jag tror att det beror på att informationen från Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter sakta men säkert har sipprat ner i vårdsektorn. Den andra vårdcentralen jag var på hade nog fått mer central information. Då fick jag en inbokad tid till dagen efter. Det är klart att man ska inte behöva springa runt på olika vårdinrättningar för att få rätt behandling utan man ska få det direkt, men till deras försvar kan jag nog ändå tycka att det i det här fallet beror på informationsbrist, säger Fredrik Berg, scoutledare som var med på scoutlägret i Japan.