Vattentäkt utsatt när brandplats saneras

0:57 min

Under onsdagen är det planerat att saneringen av brandplatsen på ett industriområde i Gävle ska inledas. En brandplats som ligger på en av kommunens vattentäkter.

– För oss är det ju viktigt eftersom vi kontrollerar ju, och har utökat kontrollerna. Dricksvattnet är bra, det går bra att dricka det. Men det finns ju en risk när man börjar röra i brandresterna om det finns kemikalier eller liknande, att det kan rinna ut. Och då kan ju det smutsa ned vattentäkten, säger Lena Blad, chef för teknik och utveckling på Gästrike Vatten.

Under de kommande veckorna fortsätter Gästrike Vatten sin utökade kontroll av vattnet i täkten, något som innebär att man både luktar på vattnet och skickar prover på analys.

Förhoppningen är att saneringen ska gå fort så att vattentäkten återigen kan tas i bruk. Tills vidare tas dricksvattnet i Gävle från en annan plats längre bort.

– Händer det inget annat driftmässigt så kan vi göra det under flera veckors tid. Det är mer att om det skulle hända något annat i driften så blir det en extra ansträngning för oss, säger Lena Blad på Gästrike Vatten.