Anna Helgessons nya bok om mobbning och vänskap

8:46 min

Glashjärtat - vänner eller fiender? heter Anna Helgessons nya bok som behandlar ämnen som mobbning och misshandel, men även vänskap.

-- Jag blev själv mobbad när jag gick i skolan och önskar att personalen hade agerat annorlunda, berättar Anna Helgesson, författare och även lärare i Kumla som nu skrivit boken Glashjärtat - vänner eller fiender?.

Boken behandlar tunga ämnen som mobbning, skilsmässa och misshandel men som visar på hur det kan bli bättre med hjälp av vänskap, och genom att prata om problemen som finns i vårt samhälle.

-- Som lärare kan man till exempel välja att prata om förhoppningar och framtiden snarare än att prata om det som varit då detta ger många elever en klump i magen, menar Anna Helgesson. De kanske inte har haft möjlighet att göra något alls på sommarlovet.

Dessutom kan lärare använda boken i ett pedagogiskt syfte menar Anna Helgesson.

 -- Att prata om karaktärernas känslor från ett barns perspektiv kan ge dem större frihet att indirekt uttrycka sina egna känslor, förklarar Anna Helgesson. På så sätt kan fler i klassen bli uppmärksamma på hur människor kan känna i olika situationer.

Boken finns redan ute, men Anna Helgesson ser nu fram emot ett releaseparty den 1 september på biblioteket i Kumla.

-- Jag har inte haft tid för ett party än, säger Anna Helgesson. Men nu är det snart dags, och det ser jag verkligen fram emot.