Monsterväxt breder ut sig över Halland

1:57 min

Parkslide har slagit rot i Halland. Från trädgårdarna har den vandrat ut i landskapet och hotar nu den naturliga floran.

Har du drabbats av växten? Kommentera artikeln eller mejla therese.wahlgren@sverigesradio.se.

Nils-Gustaf Nilsson är biolog och har kartlagt förekomsten av parkslide i Halland. Längs med väg 154 utanför Ljungby har han funnit flera bestånd.

– När vi inventerade så hade vi 5x5 kilometers rutor och vi hittade den inte i alla rutor men i väldigt många i hela landskapet.

Det räcker med en rotstump - inte större än en nagel - för att parkslidet ska börja gro och på en sommar kan vad som först ser ut som en trevlig buske bli flera meter hög. Och där den breder ut sig dör allt annat. Om vintern vissnar växten men till våren kommer den otvivelaktigt igen, ett par storlekar större.

– Ska man bli av med den då får man hugga ner den till basen och sen täcka med svart plast i flera år.

Växten, som från början kommer från Japan, är förbjuden att sälja i England eftersom den ödelägger villaträdgårdar och kan ställa till med problem i husgrunder.

I Sverige har myndigheterna ännu inte reagerat och det förekommer att den säljs eller byts på växtbytarsidor på internet. P4 Halland har ringt runt till plantskolor och andra trädgårdsföretag i Halland men här är det ingen som har den i sitt sortiment.

Parkslidet sprider sig ändå, många gånger efter att trädgårdsavfall dumpats i naturen eller använts som utfyllnadsmaterial vid vägbyggen.

– I Sverige räknas den inte som farligt avfall, än i alla fall, men det gör den i vissa länder.

Måste man agera?

– Ja det måste man nog säga. Den hör till de fem värsta i Sverige av sådana här inkomlingar som man inte vill ha.

Andra problematiska invasiva arter är jättebjörnloka, mördarsnigel, vresros, jättebalsamin och blomsterlupin.

Fakta om Parkslide, Fallopia japonica