Fortsatt stöd för Björklund som FP-ledare

2:32 min

Ytterligare ett länsförbund inom Folkpartiet vill nu att den tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson tar över som partiledare. Det är Jönköping som beslutade det på sitt möte i går kväll inför partiets landsmöte senare i höst.

Men stödet för Jan Björklund ser ut att vara fortsatt starkt. Inte minst efter att partiets största förbund, Stockholm som också hade möte i går, nominerade Jan Björklund.

– Vi känner ett stort gemensamt ansvar för Folkpartiet, för valförlusten men också för det förnyelsearbete vi behöver genomföra, säger Anna Starbrink som är förbundsordförande för Folkpartiet i Stockholm.

– Vi tror inte att det finns en enkel lösning som handlar om några personfrågor för vårt parti. Det är ett mycket mer genomgripande arbete vi behöver göra, fortsätter Anna Starbrink.

Under en tid har frågan om Jan Björklund ska sitta kvar som partiledare diskuterats - inte minst beroende på partiets valresultat och fortsatt svaga opinionssiffror.

I höst är det landsmöte och inför det, har de 25 länsförbunden haft möjlighet att tycka till i frågan. När nu nästan alla länsförbund haft sina möten är det hittills bara två förbund som fört fram någon annan kandidat än Jan Björklund.

Ett av dem är Västerbotten.

Men till Ekot säger ordföranden där, Maria Lundqvist Brömster som inte själv deltog i beslutet, att det hade varit bättre att vänta med att nominera någon annan till partiledare eftersom det inte finns någon tänkbar motkandidat nu, inte minst efter att Birgitta Ohlsson meddelat att frågan inte är aktuell för henne just nu. 

I Jönköping vann Birgitta Ohlsson med en röst över Jan Björklund. Emma Carlsson Löfdahl är förbundsordförande där:

– Jag tror att de som röstade på Birgitta Ohlsson känner att partiet behöver förnyelse, säger Emma Carlsson Löfdahl, som är förbundsordförande där.

Det låter inte som om du var en av dem?

– Nej jag lade min röst på Jan Björklund. Jag tror att han har mer kvar att ge.

Hur har det påverkat att Birgitta Ohlsson själv inte verkar vara så intresserad av att kandidera som partiledare just nu?

– Jag vet att Birgitta har gått ut med det och det var jag medveten om i dag och det var de andra också. Men de ville ändå lägga sin röst på henne, säger Emma Carlsson Löfdahl.

I den rundringning som Ekot har gjort till samtliga 25 länsförbund, är det 22 som hittills har haft möten. Av dem har två föreslagit Birgitta Ohlsson, tolv vill ha kvar Jan Björklund, ett länsförbund vill inte uppge hur man ställer sig och sju har inte nominerat någon kandidat.

Skälen till det varierar. I Dalarna är Lotten Kluck förbundsordförande. Där valde man att låta ombuden till stämman själva få avgöra hur de ska rösta i den här frågan på stämman. Skulle det dyka upp en kandidat kan det svänga snabbt, säger hon.

– Partiledarfrågan diskuteras ju ganska mycket fram och tillbaka och jag vet inte hur det kommer att se ut i november. Det kan svänga väldigt snabbt och därför har vi lämnat det öppet för landsmötesombuden att föra Dalarnas talan, säger Lotten Kluck.

I morgon går nomineringstiden ut.