Säkrare hantering av läkemedel i Rimbo

1:58 min

Läkemedel ska hanteras säkrare och bättre hos hemsjukvården och hemtjänsten hos Tiohundra i Rimbo, genom ett nytt projekt.

Undersköterskan Ninni Brejdenskog är på väg ut till patienterna och tycker att det blivit säkrare.

- Nu ska vi i väg till Edsbro och jag ska ha med mig den här väskan med rätt namn på. Det som är bra är att jag vet vad som finns i väskan och att det stämmer. Jag vet att det är rätt, säger undersköterskan Ninni Brejdenskog.

Undersköterskan Ninnin Brejdenskog har precis tagit ner en av de svarta medicinväskorna som står i långa rader på hyllorna. Och hon tycker att det känns säkert.

I stället för att hon själv ska ta medicinen från en låda där alla patienters mediciner ligger så hämtar hon bara en svart plomberad väska där allting ligger i. Det gör att det bli lättare att inte förväxla medicinerna, säger hon. Och det är ett del inom Tiohundras projekt med att förbättra läkemedelshanteringen hos hemtjänsten och hemsjukvården i Rimbo.

Tidigare har patienterna haft all medicin hemma hos sig och nu får de mediciner i svarta väskor för 14 dagar framåt. Man har också byggt ett läkemedelsförråd som bara sjuksköterskorna har tillgång till, där man packar medicinerna och sedan hämtas de i ett läkemedelsrum där alla besökare loggas.

Det innebär att obehörig personal inte kan komma åt medcinerna då det krävs inlogg. Och sjuksköterskorna behöver inte åka hem till patienterna och dosera mediciner, säger Malin Alenius, chefsapotekare hos Tiohundra.

- Läkemedelshanteringen blir enklare. Sjuksköterskorna gör ordning medicinerna i läkemedelsförrådet och blir inte störda och slipper åka till patienterna enbart för att dosera medicin. Nu kan de istället åka till patienterna och ordna med exempelvis bensår och annat. Och det blir då mindre onödiga bilresor och mer i kvalite i deras patientbesök, säg hon.

Hela läkelmedelshanteringen har blivit lättare och det är tydligare vad personalen ska göra, säger Malin Alenius. Hemsjukvården i Rimbo är först ut med det nya arbetssättet och till hösten väntas även Norrtälje hemsjukvård börja med den nya läkemedelshanteringen.

- Vår plan att i höst börja med det här arbetsättet i hemsjukvården i Norrtälje. Sedan har vi en förhoppning om att det här arbetssättet även ska inspirera andra i landet, säger Malin Alenius.