OBS Magasin

Den svenska besattheten av ungdom

43 min

Unga företagsledare, unga partiledare, unga mediastjärnor - det tycks inte vara erfarenhet som premieras när vi väljer vem vi vill vägledas av eller lyssna på. När Ebba Busch Thor tillträdde som partiledare för Kristdemokraterna var hon den fjärde partiföreträdaren i svensk politik som var 35 år eller yngre. Ett scenario som hade varit svårt att tänka sig i många andra länder. Var kommer den här ungdomskulten ifrån? Vad har ersatt erfarenhet som viktig egenskap för en ledare? Och vad är det egentligen för magi som ungdomen besitter? Samtal med Jannicke Andersson, åldersforskare vid Lunds Universitet och Ludvig Rassmusson, journalist och författare som en gång myntade begreppet 40-talisterna.

Och Hollywood tycks ha en ny kärleksaffär med den åldrade publiken - i alla fall enligt en rad artiklar om äldre kvinnliga skådespelares uppsving i karriären. Men hur väl stämmer den bilden egentligen? Filmforskaren Janet McCabe vid London University ser hur ungdomens diskurs håller äldre skådespelare i ett fast grepp.

Och Katarina Wikars har fångat ett ord i tiden: Aktivitetsbaserad.

Dessutom: Kulturjournalisten Malin Krutmeijer och OBS producent Eskil Krogh Larsson gör iakttagelser i det aktuella kulturflödet - om berättelsen om mediekrisen och om stereotypa ungdomsskildringar på film.