Jönköping

Miljoner säkras efter tillslag i pirat-tv-härva

I en stor pirat-tv-härva, som nystas upp i Jönköping, har nästan 60 miljoner kronor belagts med kvarstad.

Det handlar om en av de som tros stå bakom ett omfattande pirat-tv-nätverk i Jönköping.

Polisen gjorde ett tillslag i början av sommaren och hittade utrustning som används för att olovligt sprida utbudet som Viasat, Canal digital och Comhem har i sina tv-kanaler. Den brottsliga verksamheten ska då ha pågått i fyra och ett halvt år.

De tre företagen förväntas begära stora summor i skadestånd och därför beslutade tingsrätten att säkra tillgångar hos 31-åringen på upp till 59 400 000 kronor. Det innebär alltså att tingsrätten beslutat att tillgångar för maximalt det beloppet får säkras, inte att de tillgångarna verkligen finns.
– Blir det skadestånd så får de misstänkta betala det solidariskt, men när det gäller kvarstad så väljer man den person som ser ut att ha mest tillgångar, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson.

Beslutet överklagades av 31-åringen, men hovrätten gick på tingsrättens linje.

Att någon får sina egendomar säkrade, alltså belagda med kvarstad, till så stora belopp förekommer bara i pirat-tv-sammanhang, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson till P4 Jönköping.

Förutom 31-åringen misstänks även en 50-åring från Jönköping och ytterligare sju personer vara inblandade i nätverket. Fem av dem misstänks för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning.
– Och tre misstänks för medhjälp och så är det ytterligare en person som misstänks för häleri, säger Henrik Rasmusson vid Internationella åklagarkammaren till P4 Jönköping.

Nu pågår analys av material som beslagtogs vid husrannsakningarna i början av sommaren.

Dessutom utreds vilka som varit kunder och skaffat tv-kanaler på olagligt sätt, det är nämligen straffbart sedan ett drygt år tillbaka att vara kund i ett pirat-tv-nätverk.

Nätverket tros ha förgreningar till andra platser i landet och utredningen kommer ta tid, enligt åklagaren. Enligt tingsrätten ska åtal vara väckt senast den 1 oktober.