Ny park invigs i Ljusdal

1:43 min

Inom kort öppnar ett helt nytt parkområde i Ljusdal. Det är det före detta industriområdet Östernäs intill Kyrksjön som nu gjorts om från ett öde sågverksområde till en grön oas. 

I slutet av 1990-talet tog en över 100-årig sågverksepok slut i Ljusdals kommun. Då lades nämligen Östernässågen ner för gott. Efter det har kommunen tagit över marken och invånarna har fått säga sitt om vad de vill ska hända på området. Bland önskemålen som kom in fanns just en parkdel och det är den som nu står klar.

– Jag tycker det är jättebra. Det är iögonfallande och bra för familjer, tycker Ljusdalsbon Göran Rosell och får medhåll av sin fru.

− Jag tycker den blev fin. Otroligt bra för alla, säger Maud Rosell.

I parkområdet finns nu ett utegym, lekpark, boulebanor, två beachvolleybollplaner och ett trädäck vid Kyrksjöns strand. Det finns även en omdiskuterad badstrand i anslutning till parken. Röster har höjts om att vattnet ska vara förorenat efter sågverket som låg på området.

Enligt Rolf Berg, utvecklare inom Ljusdals kommun, ska det dock inte vara någon fara att bada i vattnet.

− Vi har tagit prover på väldigt många sätt under flera år. Vi har kollat både på badvattnet, strandområdet, på bottensediment och dräneringsvatten. Inte vid något enda tillfälle har det varit otjänligt. Visst kan man bada där, slår Rolf Berg fast.

Drygt 17 miljoner kronor har det kostat kommunen att anlägga parken på Östernäs och om allt går enligt planerna kommer den invigas nästa fredag. 

− Det är jätteskönt att det börjar bli klart och vi får överlämna det till medborgarna, säger Rolf Berg.