Skåne

Mikroplast skräpar ner kusterna

4:09 min

Med start i Helsingborg gav sig under onsdagen miljöforskaren Fredrik Norén ut för att göra mätningar av mikroskräp i havet längs Skånes kust, på uppdrag av länsstyrelsen. Mikroplast och mikroskräp har uppmärksammats allt mer de senaste åren, en liknande studie gjordes häromåret längs västkusten.

Det som blir mikroskräp kommer för det mesta från oss människor uppe på land - inte minst i städerna. Fredrik Norén visar plastpåsar och en snabbmatslåda i frigolit som guppar i hamnbassängen där vi står och som spolats upp på strandbrynet vid båtrampen.

– Här ser vi klassikerna, cigarettfimpar, på en liten plätt ligger sex fimpar. Det är plast, de kommer inte att brytas ner i första taget, de här fibrerna hittar vi enorma mängder av ute i havet, säger han.

Mikroskräp kan vara just en fimp eller en plastpåse eller en bit frigolit som hamnar i havet och långsamt faller sönder i små små fragment som kan ha olika gifter bundna till sig. Det kan också vara till exempel färgflagor, tyg- och pappersfibrer och förbränningspartiklar - eller skräp som var pyttelitet redan från början, som exempelvis de små plastpelletsar Fredrik Norén hittar flera av, där vi står vid strandkanten.

– Här är en blå plastpellets som slitits ner lite, det sägs att de slutade tillverka de här på sjuttiotalet och fortfarande ligger de här och skvalpar, säger han.

Strax intill oss på bryggan guppar Fredrik Noréns båt som han har med på släp när han nu under två dagar åker runt och tar prover i vattnet utanför nio skånska kommuner. Ombord har han två typer av provtagare för att kunna mäta både det lite större mikroskräpet och det mindre mikroskräpet, berättar han.

– Så vi har en stor trål som ligger här i aluminium och mycket trålduk, som är kanske fem meter lång, och den fångar allt mikroskräpet, mikroplasten, som ligger i ytan och de är oftast några millimeter stora, saker som flyter provtar vi väldigt bra med den.

– Och sedan har vi den lilla som vi provtar med en vanlig vattenhämtare och under den sätter vi ett jättefint filter, porerna i det filtret är 0,01 millimeter och då fångar vi alla partiklar som är större än det och där hittar vi tyvärr väldigt många fler, det är där de stora antalet av mikroplast finns.

Mätningarna handlar om att skaffa mer kunskap om hur mycket mikroskräp det finns i havet utanför Sverige, var det kan tänkas komma ifrån och hur det kan minskas, men också att ta reda på mer om vilken påverkan det kan ha, berättar Fredrik Norén.

– Vi tror inte att allt är farligt, det tror vi inte, men vissa av de här delarna är farliga. Vi vet att vissa fåglar, i Nordsjön finns det stormfåglar och längre ut har vi albatrosser, de lider jättemycket av det här centimeterstora skräpet som de misstar för föda. Och det värsta exemplet är albatrossen, en tredjedel av alla albatrossungar svälter ihjäl för de har så mycket plast i magen, säger Fredrik Norén.

Vad oroar dig med det här mikroskräpet och mikroplasten?

– Att det bryts ner så långsamt, vi måste stoppa tillflödet. De här pelletsarna som jag håller i handen nu, de är svagt avgnagda och de har kanske varit i havet i 10-30 år, säger han.