McCain på besök i Stockholm: Putin är en buse

1:40 min

Den amerikanske senatorn och tidigare republikanske presidentkandidaten John McCain är i Stockholm i dag för diskussioner om bland annat säkerhetsläget och den ryska hotbilden i regionen. Och inför ett möte nu i kväll med försvarsminister Peter Hultqvist lovordade McCain försvarssamarbetet mellan Sverige och USA

– Sveriges säkerhetssamarbete med andra länder i den här regionen, och med USA, är antagligen starkare än det någonsin varit, sa John McCain.

De gemensamma militärövningar som har hållits och den svenska regeringens utfästelse att öka försvarsutgifterna visar på Sveriges önskan om samarbete i ett läge där Rysslands beteende blir alltmer aggressivt, anser presidentkandidaten.

McCain, som är ordförande i senatens mäktiga försvarsutskott, kallade den ryske presidenten Putin för en buse som vill återupprätta det ryska imperiet.

McCain är på rundresa tillsammans med två andra senatorer. Sällskapet kom från Norge och ska vidare till Estland och Lettland.

Det är en resa där, som McCain sade, vi vill betona vår oro för Rysslans upprustning och aktiviteter i regionen.

Delegationen har bland annat träffat utrikesminister Margot Wallström och är nu på örlogsbasen Berga utanför Stockholm där det blir möte med försvarsminister Peter Hultqvist i kväll.

Den korta pressträffen med svenska medier hölls med väntande helikoptrar i bakgrunden.

Men innan helkoptrarna lyfte mot Berga hann Mc Cain upprepa att han tycker att president Obama är naiv vad gäller Putin och hans ambitioner.

– Vad vi alla måste förstå är att Putin vill återupprätta det ryska imperiet, sa han.