Nya uppgifter om övergrepp av FN-soldater

1:25 min

Nu kommer nya uppgifter om att FN:s fredsbevarande styrkor har våldtagit unga kvinnor och flickor i Centralafrikanska republiken.

Det här kommer bara en vecka efter att generalsekreteraren har sparkat chefen i Centralafrikanska republiken på grund av liknande anklagelser.

Bara för några veckor sedan ska tre unga kvinnor, varav en minderårig, ha blivit våldtagna av tre soldater ur FN:s styrkor.

För precis en vecka sen anmälde flickornas familjer det hela till FN. Det var precis samtidigt som generalsekreteraren Ban Ki-Moon avskedade chefen för den fredsbevarande styrkan i Centralafrikanska republiken och tillsatte möten för att ta upp problemet.

Amnesty hade då visat upp bevis på att en 12-årig flicka hade våldtagits och en 16-årig pojke och hans pappa skjutits ihjäl.

Då sa Ban Ki-Moon att FN, som inte har någon möjlighet att ställa någon till svars kommer att "name and shame" - namnge för att ge skam åt de länder som inte åtalar soldater som anklagas för våldtäkt och övergrepp.

Det är också det som talespersonen för Ban-Ki moon - Vanina Maestracci säger om de nya anklagelserna.

– Ansvaret ligger hos landet som bidrar med truppen, och är också ytterst ansvarig för uppförande, ordning och disciplin av sina styrkor, säger Vanina Maestracci.

I det här fallet ska det ha varit soldater från Kongo och FN har begärt att få veta om de kommer att utreda anklagelserna själva inom tio dagar.

Annars kommer FN att göra en egen undersökning för att utreda vad som har hänt.