Vellingebo åtalas för hämndporr

2:08 min

En 23-årig man från Vellinge åtalades i veckan för grovt förtal. Mannen misstänks ha lagt ut nakenbilder och samlagsbilder på nätet på sina två före detta flickvänner.

Men lagen kring hämndporr är oklar, menar Mårten Schultz som är professor i civilrätt och ordförande för Institutet för Juridik och Internet. Personer som sprider nakenbilder bilder på andra kan komma undan utan straff.

– Integritetsskyddet behöver regleras på ett nytt sätt, en del av det vi kallar hämndporr är helt straffritt idag, säger han.

Hämndporr handlar om att dela och sprida sexuella bilder utan personens samtycke. I Vellingefallet upptäckte de båda drabbade kvinnorna att deras bilder lagts ut på internet strax efter att den nu åtalade 23-åringen gjort slut med dem. I förhör berättar han att han gjorde detta för att få en form av bekräftelse från andra på den aktuella porrforumet.

Den 23-årige Vellingebon erkänner att han lagt ut nakenbilderna på kvinnorna på ett porrforum och i ett av fallen lagt till en sexuellt kränkande kommentar till bilden. I Sverige omfattas hämndporr i viss del av andra brottskategorier men detta är problematiskt menar Mårten Schultz.

– Tingsrätten har dömt på olika sätt, ibland ansett detta vara förtal, i något fall ofredande. Men det enda skyddet man egentligen har är lagen om personuppgiftslagen som är väldigt lam och som sällan använts och när den används så ger den inga ordentliga straff.

Flera länder, däribland Tyskland, England och Israel, har redan infört speciella lagar mot så kallad hämndporr. Detta är också något som nu ses över även i Sverige. Lagmannen Gudrun Antemar har fått i uppdrag av regeringen att se över det straffrättsliga skyddet för den personliga integriteten på internet. Uppdraget ska redovisas den siste januari.