Mätmetoden har brister

5:13 min

Sverigedemokraterna är för första gången, enligt en opinionsundersökning från Yougov, Sveriges största parti. I mätningen, som publiceras i Metro i dag, får SD 25,2 procent, medan S får 23,4 och M 21,0 procent. Ekots inrikespolitiske kommentator säger att undersökningen har stora brister.

– Man måste ta mätningen med några ordentliga nävar salt, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach i ett samtal i P1-morgon under torsdagmorgonen.

Enligt Furtenbach är undersökningen gjord med en metod som är väldigt kontroversiell och som inte godkänns av flera stora medier som till exempel Ekot och SVT och som Ekot därför inte nyhetsbevakar.

Yougovs undersökning består av en så kallad "självrekryterad" webbpanel, som man själv kan välja att gå med i. Undersökningen består alltså inte av slumpvis utvalda deltagare, säger Fredrik Furtenbach.

Grunden för en vanlig traditionell opinionsmätning är att man drar stickprov ur befolkningen, vem som helst kan komma med, säger han.

– Då får man ett mini-Sverige och får då bland annat möjlighet att beräkna bortfall och felmarginaler, säger Furtenbach.

I Yougovs undersökning kan man inte göra det, enligt Furtenbach. Yougov har dessutom svårt att få tillräckligt många lågutbildade att ställa upp, inte heller tillräckligt många äldre är med, särskilt äldre kvinnor är svåra att få tag i.

Istället är det många yngre mycket dataintresserade killar som vill vara med vilket kan vara en förklaring till att Sverigedemokraterna ligger så högt i de här mätningarna. Yougovs mätmetod innebär att man aktivt kan gå med för att få upp ett parti, det erbjuds även belöningar vilket också är kontroversiellt, berättar Furtenbach.

Undersökningen gjordes under samma period som Sverigedemokraterna genomförde sin uppmärksammade kampanj i Stockholms tunnelbana och morden på Ikea i Västerås.

– Det har också betydelse. I andra kommande mätningar som är gjorda per telefon kommer vi, tror jag, också se höga siffror för Sverigedemokraterna. Det lär bli fler opinionsmätningar där vi ser att Sverigedemokraterna ligger högt, men inte så här högt.

Moderaterna och Socialdemokraterna ligger också i den här undersökningen väldigt lågt.

– Jag tror att den här undersökningen kommer att sätta fart på en debatt om den här typen av undersökning som metod, säger Fredrik Furtenbach. Det ser väldigt spektakulärt ut med dessa siffror och får vi en sådan debatt så är det bara bra.

Ekot har tagit fram en policy kring opinionsundersökningar. Den kan du läsa här: Ekots checklista för enkät- & opinionsundersökningar.