Ljungskile folkhögskola vill lägga ut konferensdelen på entreprenör

1:24 min

För att få ordning på de ekonomiska problemen kommer man att lägga ut en del av verksamheten på entreprenad.

Folkhögskolan vill fortsätta äga sitt konferensbolag, Kustkonferens AB, men lägga ut verksamheten på entreprenad.

Det innebär att ett annat företag tar över och driver verksamheten. Detta har man tvingats göra eftersom konferensbolaget inte alls gått så bra som man hoppats ekonomiskt.

– Vår kärnverksamhet är skolverksamheten. Vi måste göra något för att trygga kärnverksamheten, säger Per Arnevall, medlem i skolans styrelse.

17 personer varslas nu eventuellt. Men så fort ett avtal är skrivet med något av de fyra företag som är intresserade kommer varslen att dras tillbaka.

– Tanken är att det ska tas över under hösten och att all personal ska gå med, och då kommer vi att dra tillbaka varslet, säger Per Arnevall.

Lyckas man inte med detta kommer skolan att fortsätta driva konferensen i egen regi. Då kommer man tvingas säga upp tre eller fyra personer.

Men enligt Per Arnevall är det mycket troligt att planerna går i lås. 

– Det är 95 procents chans att vi lyckas lägga ut på entreprenad. Alla fyra som vi pratat med är mycket intresserade och vill gärna ta över verksamheten.

Och enligt Arnevall har de berörda i personalen full förståelse. 

Hur ska det nya företaget lyckas driva konferensen med vinst om inte ni kunnat det?

– De är bättre på detta. De är skickligare på att optimera schemaläggning och sådana saker. Och eftersom de är så stora har de bättre avtal kring inköp. De har en annan möjlighet att driva sådant här, säger Per Arnevall.

Förändringen kommer inte att beröra skolverksamheten, men måste genomföras för att säkra den.