Sverigedemokraterna sägs vara landets största parti

2:58 min

En ny undersökning visar att Sverigedemokraterna skulle få mest röster om det vore val idag. Men journalisten Fredrik Furtenbach är kritisk till undersökningen. Han tror inte att den stämmer med verkligheten.

Klicka om du vill läsa mer 

- Den är gjord med en metod som är väldigt kontroversiell och som inte godkänns av Ekot och SVT, säger Fredrik Furtenbach.

Det finns alltså flera mediabolag som inte litar på den här typen av undersökningar.

Invandring är en känslig fråga
Sverigedemokraterna viktigaste fråga är att de vill ha färre invandrare i Sverige. Partiet väcker starka känslor. En del tycker väldigt illa om partiet, men samtidigt har partiet också fått allt mer stöd.

Det märks också i valen. Förut fick partiet så få röster att de inte ens kom med i riksdagen. Men det senaste valet fick de nästan 13 procent av rösterna.

Nu visar alltså en ny undersökning att Sverigedemokraterna skulle få mest röster om det var val idag. Om undersökningen stämmer skulle de få 25 procent av rösterna och bli större än både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Frågar på Internet
Undersökningen är gjord av företaget Yougov. De arbetar på ett annat sätt än många andra företag som gör undersökningar.

För att få vara med i Yougovs undersökningar måste du själv välja att gå med i en särskild grupp på deras hemsida på nätet.

Problemet är att det mest är unga killar som går med där, samtidigt som andra grupper i samhället inte brukar vara med:
- Speciellt äldre kvinnor brukar de ha svårt att få tag på. Istället blir det många yngre datorintresserade killar som vill vara med. Det är en orsak till att Sverigedemokraterna ligger så högt i de här mätningarna.

Kritik mot siffrorna
Fredrik Furtenbach menar  att det blir det svårt för Yougov att veta hur hela folket tycker, eftersom det mest är vissa grupper som går med i deras hemsida.

De som arbetar på Yougov känner till att det finns vissa grupper som inte brukar vara med i deras undersökningar. Därför försöker de att räkna om sina siffror så att det ska stämma bättre med hur det ser ut för hela folket på riktigt.

Men Fredrik Furtenbach tycker ändå att den metoden fungerar dåligt:
- Siffrorna tror jag inte man ska sätta någon tilltro till. Jag tror inte man kan använda undersökningen och säga: "På de här siffrorna ligger partierna nu". Det tror jag inte.

Partiet ökar troligen
Fredrik Furtenbach är alltså kritisk mot Yougovs undersökning och han tror att Sverigedemokraterna har fått överdrivet höga siffror. Men samtidigt tror han ändå att Sverigedemokraterna faktiskt har blivit ett populärare parti.
- Det lär nog bli fler opinionsundersökningar som visar att Sverigedemokraterna ligger högt, men inte så här högt.

Fredrik Furtenbach är journalist på Ekot och vet mycket om politik.