E-sportutbildning startar i Edsbyn

1:42 min

Nu startar en av Sveriges första utbildningar som riktar in sig på elektronisk sport, så kallad E-sport, på Voxnadalens gymnasium i Edsbyn. Sju elever är det som den här veckan inleder sin utbildning där dataspel finns med på schemat.

I ett specialinrett klassrum står speldatorerna uppradade bredvid varandra och eleverna sitter och testar om de fungerar. Omkring 40 personer sökte till den nystartade E-sportsutbildningen i Edsbyn och det är alltså sju av dem som nu börjar i skolan.

− Det känns ganska skönt. Jag har ju längtat lite. Det är ju det här jag har flyttat upp hit för, säger Hampus Berg från Vaggeryd.

Det har tidigare inte funnits någon liknande utbildning i Sverige men just nu i höst är det tre gymnasieskolor i landet som startar E-sportutbildningar. En av dem är alltså Voxnadalens gymnasium.

Gustav Strömberg är ansvarig lärare för utbildningen och han tycker det är naturligt att just gymnasiet i Edsbyn satsar på det här.

− Vi satsar på många olika typer av idrotter på vårt gymnasium. Till exempel bandy, handboll och fotboll så det här känner jag som en naturlig del. Många elever idag har det här som sin sport, förklarar läraren Gustav Strömberg.

Eleverna som nu börjar sin E-sportutbildning i Edsbyn kommer från olika delar av landet. Jeremy Stork till exempel kommer från Stockholm men har nu flyttat till Edsbyn.

− Det blir skojigt att bo själv lite. Det är en bra skola också. Jag får en bra utbildning medan jag kan satsa på E-sport. Det är nice, säger Jeremy Stork.