Undantagstillstånd i Makedonien

1:32 min

Makedonien har i dag förklarat undantagstillstånd på grund av det ökade antalet flyktingar som kommer till landet från Grekland. Runt 1 000 personer har nu fastnat i ett ingenmansland mellan Grekland och Makedonien.

– Vi sover på marken, vi har ingen mat, inget vatten - ingenting. Det är ingen som bryr sig om oss, säger Rabee Orfahlle.

Han kom till gränsen under onsdagen och har sällat sig till alla de som nu väntar och hoppas få ta sig över gränsen och vidare in i EU.

Några har lagt sig ner och sover på den grusiga marken, andra har tänt eld på en gren för att försöka värma sig.

Packningen är lätt, de flesta har bara en ryggsäck, eller en plastpåse. Eller bär på sitt barn - som Mohammed Yasin från Afghanistan, som ber om hjälp till sig och sin familj.

– Jag vädjar till myndigheterna, snälla hjälp oss! Vi är bara människor, snälla tänk på barnen, säger han.

Poliser vankar av och an bredvid de väntande flyktingarna. De har sagt att de inte klarar av situationen längre med det ingenmansland som nu uppstått mellan Makedonien och Grekland.

Makedonien har blivit en allt vanligare färdväg för flyktingar på väg från Grekland till andra EU-länder. Bara den senaste månaden uppges nästan 39 000 ha rest igenom landet, och de allra flesta flyr från inbördeskriget i Syrien.

Tidigare har många slussats vidare med tåg norrut men i går kom larm om att tågen tagit slut. Man har alltså inte något sätt för människorna att resa vidare på. Makedonien vädjade till grannländer att hjälpa till med fler tåg och transporter.

Under torsdagen utlystes undantagstillstånd - nu kommer armén tas in för att få kontroll över gränsen.