Hur kommer vi åt sextrakasserier?

4:18 min

I dagens sändning kunde vi höra inringarna Boel, Ingegerd och Lee prata om sexuella trakasserier i tunnelbanan. Lee var kritisk till att införa en knapp som kunde stanna tågen, Boel tyckte att vi måste hjälpas åt för att komma åt problemet och Ingegerd undrade vart alla snälla män är?

Hur tycker du att vi kan lösa problemet?

Lee har varit med om sexuella trakasserier i både Stockholm och New York. När hon sagt ifrån har hon inte fått hjälp utan snarare fått menande blickar.

– Vid ett tillfälle sa jag ifrån, varpå mannen i fråga svarade med att det där är säkert ditt önsketänkande. Alla smålog omkring mig lite överseende.

I USA har man nu kommit med ett förslag om att ha en knapp på färdmedlen som kvinnan kan trycka på, så att tåget eller bussen stannar.

– Då skulle ju hälften av befolkningen komma fram väldigt sent, för detta händer hela tiden! Jag tycker inte att det låter realistiskt, säger Lee som är kritisk till förslaget.

Boel säger att sextrakasserier drabbat både henne och hennes vänninor i olika åldrar och att hon idag ofta ser det hända unga tjejer.

– Säg till! Skrik rakt ut: Vafan gör du?! Jag vill att vi ska hjälpas åt. Jag har vid flera tillfällen fått hjälpa yngre människor när jag ser att det är på gång. Antingen tränger jag emellan eller så spänner jag ögonen i den jag ser håller på.

Ingegerd ringde in med en uppmaning.

– De flesta män tycker inte att man ska sextrakassera, varför gör inte de snälla männen någonting? Det skulle ju vara lösningen! Detta skulle inte kunna ske om alla snälla män låssades att de inte såg. Om jag vore man skulle jag närma mig det hela tillsammans med de andra männen och säga: lägg av!

Och på Facebook skriver Viktor "Märkligt att Täppas inte frågade om inte likaväl alla kvinnor kunde ställa upp mot pervon, angående tunnelbanediskussionen."

Vad tycker du om detta? Har du varit drabbad själv? Vad gjorde du då? Skulle du ingripa om du såg det hända någon annan? Och vad kan man göra åt saken?