Tusentals flyktingar försöker ta sig till Makedonien

1:37 min

Det har varit kaotiskt vid gränsövergången mellan Grekland och Makedonien i dag då tusentals flyktingar försökt lämna Grekland.

– I torsdags beslutade makedonska myndigheter att stänga av gränsen och stoppa det stora inflödet av flyktingar från Makedonien till Grekland. I går började man släppa igenom kvinnor och barn men då har tusentals försökt springa igenom polisavspärrningarna och springa över den makedonska gränsen. Nu verkar det lugnat ner sig och det befinner sig fortfarande ungefär 2 000 flyktingar i ingenmanslandet mellan den grekiska och makedonska gränsen. I går användes tårgas och ett antal flyktingar skadades men i dag finns det inga uppgifter ännu om skadade, säger Johanna Melén, Ekots östeuropakorrespondent.

Varför vill flyktingarna till Makedonien?

– Det är inte deras slutdestination utan flyktingarna vill till länder som Tyskland och Sverige och passerar Makedonien, Serbien, vidare till Ungern och sedan till något västeuropeiskt land. Situationen förväntas förvärras vid gränsen för Makedonien eftersom så många flyktingar tagit sig till Grekland den senaste tiden. De flesta kommer försöka ta sig vidare den här vägen.

Det ser ut som en ohållbar situation. Vad görs för att lösa den?

– Just nu verkar läget vara väldigt kritiskt. Det finns ingen organisation, människor har sovit under bar himmel, det har regnat hela natten, det finns ingen mat. UNHCR har vädjat till den makedonska myndigheten att öppna gränsen igen och man har även vädjat till EU att vidta åtgärder men just nu ser situationen väldigt svår ut för de flyktingar som fastnat i den här zonen.