Tusentals nödställda utanför Libyens kust

1:36 min

Tusentals människor på gummibåtar och pråmar utanför Libyens kust befinner sig i sjönöd. Italienska kustbevakningen har tagit emot nödrop från minst 18 båtar i området och svenska fartyget Poseidon förbereder sig för att delta.

"Vi kommer för att rädda er", ropar personal på ett italienskt räddningsfartyg till en båt, helt överfull med flyktingar. Fiskebåten är en av de båtar som skickat ut nödanrop utanför Libyens kust idag, det rör sig om minst 18 stycken enligt den italienska kustbevakningen. 

Videon på tidningen Repubblicas hemsida visar hur lättade flyktingar förs i säkerhet på det italienska fartyget. Hittills har över 2000 människor räddats, men fortfarande tros ytterligare 1 000 människor befinna sig på dom nödställda båtarna, uppger den italienska kustbevakningen till Ekot.

Räddningsaktioner pågår fortfarande, minst sju fartyg deltar. Det norska fartyget Siam Pilot deltar i räddningsinsatsen och Ida Dahl Nilssen som är pressansvarig ombord beskriver i ett mail att det är stor aktivitet i området med många nödanrop.

”Flera aktioner pågår just nu samtidigt och det görs hela tiden omdisponeringar utifrån där den mest kritiska situationen tas om hand först”, skriver Ida Dahl Nilssen från den norska båten. Det norska räddningsfartyget har hittills räddat runt 320 migranter från en fiskebåt och jobbar nu med att undsätta en andra där det ska finnas runt 600 människor ombord.

Det svenska fartyget Poseidon ligger just nu i Malta, men förbereder sig för att delta i räddningsinsatsen. Kustbevakningen säger till Ekot att man räknar med att vara framme i morgon bitti.