De köar för att komma in i Makedonien

2:45 min

Fortfarande kommer fler och fler människor till gränsen mellan Makedonien och Grekland och internationella hjälporganisationer varnar för en humanitär kris om inte mer görs för att underlätta situationen.

Rama, 9 år och hennes lillebror gör som mamma Ferisa säger och låter vattnet från enlitersflaskan rinna ner över huvud och ansikte. Det svalkar skönt när man har gått länge längs solros- och majsfält i 30-gradig värme.

Där på andra sidan fälten skymtar Makedonien och på given signal samlas ryggsäckar, sovsäckar, bärselar och påsar med vattenflaskor ihop och flyktingarna ställer upp på led på järnvägsspåret som leder från Grekland in i Makedonien.

Banktjänstemannen Tarek skyndar upp mot rälsen tillsammans med sin moster, sina tre kusiner och sin bästa vän.

– Vi vill till Tyskland, Holland eller Sverige. Där är det bäst ställt med mänskliga rättigheter. I Syrien går det inte att leva längre, de flesta av mina släktingar har redan lämnat, eller dött, säger han.

Läget vid gränsen blev akut när flera hundra människor i lördags försökte rusa genom polisavspärrningarna och taggtråden över till Makedonien. Flera skadades och barn kom ifrån sina föräldrar. Efter uppmaning från bland annat FN:s flyktingorgan UNHCR har nu gränsen öppnats igen och makedonsk polis visar vägen över fälten till staden Gevgelija där bussar väntar för vidare färd mot Serbien.

Tarek har hört talas om taggtrådsstängslet som de ungerska myndigheterna håller på att uppföra vid den serbiska gränsen för att hindra fler från att illegalt ta sig in i Schengenlandet Ungern där EU:s fria rörlighet råder.

– Vi försöker ta oss dit så fort vi kan, innan de hunnit bygga färdigt, säger han och gruppen med människor börjar gå längs järnvägsspåret.

Över 40 000 flyktingar har tagit sig in i Makedonien från Grekland sedan i juni. Samtidigt fortsätter tusentals andra att följa efter med båt från Turkiet till den grekiska övärlden. Bara under augusti har över 55 000 kommit den vägen.

Internationella Rödakorsfederationen talar om ett nödläge och uppmanade i går till mer samarbete och fler insatser för att hjälpa människorna på flykt genom västra Balkan.