Elisabeth Tarras-Wahlberg skriver om journalister

7:38 min

Efter att i över 30 år ha varit hovets röst utåt, klev hon över till andra sidan och blev hovexpert i TV4. Nu har hon skrivit en bok om hur man hanterar media, och den har fått den förlåtande titeln "Journalister är också människor".

Lyssna på Eriks intervju med Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Vad är det för slags bok?

– Det är en handbok till de som ibland har behov av att möta media och som inte har en stor kommunikationsapparat.

Boken heter "Journalister är också människor" men Elisabeth Tarras-Wahlberg tror inte av de tidigare arbetsgivarna Hovet behöver boken längre.

 

Är du trött på journalister efter alla dessa år?

– Nej, inte alls. Man får mycket tillbaka, kunskap och erfarenhet. Man ska däremot inte bli kletig och försöka bli kompis med journalister. Det lönar sig inte, säger hon.

Hon lämnade hovet 2008 och därefter har det emellanåt varit smärtsamt att följa hovet berättar hon.

– Jag har funderat mycket på den där presskonferensen i Västgötaskogarna. Jag tror inte att någon kung i världen skulle ha ställt sig framför medierna på det där viset. Det är ett tecken på öppenhet men jag har funderat på vad det gjorde för monarkin. Man öppnade en dörr som är svår att stänga. En monark är ansvarig för hela folket men att kommentera sensationer som Kungen inte ens hade haft möjlighet att ta del av. Det hade varit intressant att se om han sagt att; Tyvär, den här presskonferens kan inte bli av.

 

Du hade inte givit rådet till kungen att ställa sig framför pressen?

– Nej, det tror jag inte, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

 

Elisabeth Tarras-Wahlbergs karriär

Hovet

1976 - anställdes som pressassistent av kungens kanslichef Jan Mårtensson.

1979 - pressekreterare vid hovmarskalksämbetet

1988 - presschef

1995 - informationschef

2004 - hovmarskalk och chef för kronprinsessan Victorias nya hovstat (även hovstat för prins Carl Philip och prinsessan Madeleine).

Efter hovet

2008 - tjänstledig, jobbade ett år som rådgivare i internationella relationer hos Qatars emir Hamad bin Khalifa Al Thani.

2009 - Hovexpert på tv4. Senior advisor på pr-byrån Kreab.