"Lägga ner rehab i Härnösand ingen besparing"

2:56 min

På medicinskt rehab i Härnösand är man van vid nedläggningshot. Men det finns inga pengar för landstinget att spara genom att lägga ner, menar undersköterskorna på kliniken.

Rehabmedicin i Härnösand är en länsklinik som tar emot patienter i åldrarna 16-65 år från hela Västernorrland. Det handlar om människor i yrkesför ålder som till exempel drabbats av en stroke eller fått en hjärnskada efter en trafikolycka. På andra orter i länet finns geriatrisk rehabilitering för de som är äldre än 65.

Lisbeth Karlström och Kristina Skoglund är luttrade efter många hot mot kliniken men de tror att det kan vara allvar den här gången.

Genast när jag såg listan tänkte jag att det är jätteallvarligt: Nu är det slut.

De båda undersköterskorna ifrågasätter också hur landstinget tänker sig att man ska kunna svara in några pengar genom att lägga ner i Härnösand. Patienterna måste ändå tas om hand och det finns inte plats för de i Sundsvall. Det finns heller inte nog med personal som vill jobba i Sundvall och det verkar inte som att Härnösandspersonalen kommer att vilja följa med.
– Aldrig i livet, säger Lisbeth Karlström. 

Det finns åtta fasta platser på kliniken i Härnösand men man har tagit hand om 12 för att avlasta Sundsvalls sjukhus, säger Kristina. Personal från Härnösand måste även hjälpa till som vikarier på somrarna i Sundsvall och därför tvingas man stänga kliniken i Härnösand under tio veckor på sommaren. 

Det finns stora problem i Sundsvall när personalen inte vill jobba där. Man borde lösa problemen där de uppstår, det vill säga i Sundsvall, istället för att tro att lösningen ligger i att lägga ner på andra orter.