Blocket hjälper polisen efter brutalt klockrån

3:01 min

En man pistolrånades i sin lägenhet på Östermalm i Stockholm efter att ha lagt ut en exklusiv klocka till försäljning på annonssajten Blocket. Nu spårar polisen alla som varit inne och klickat på annonsen.

Mannen hade stämt träff med en köpare när han istället blev hotad med ett pistolliknande föremål. Mannen blev tvingad att ligga still i sängen medan rånaren stal både klockan och andra värdesaker i lägenheten.

– Det är ju ett extremt grovt brott och en kränkning, och det gör ju att vi känner att vi måste kontakta polisen och se vad vi kan hjälpa till med för information, säger Blockets kundsäkerhetschef Thomas Bäcker.

Vad kan ni göra?

– Vi har möjligheter att gaffla in vilka som har klickat på annonsen. Det sitter personal hos mig redan nu och letar efter uppgifter som vi ska leverera till polisen.

Polisen rubricerar brottet som grovt rån men är i övrigt förtegen om detaljerna. Värdesakerna som stals värderas till omkring 200 000 kronor, säger polisen Aftonbladet. Än finns ingen misstänkt.

På Blocket ser man allvarligt på händelsen.

– Men det här är extremt ovanligt. Det bygger ju på att det finns en gärningsman med sådan här hänsynslös profil som har tillgång till vapen och som tar sig in en annans bostad, säger Thomas Bäcker.

Säkerheten på Blocket är i ständig utveckling. Idag får den som väljer att kontakta en säljare via sajten upp en liten ruta där Blocket varnar besökaren för att exempelvis betala i förskott:

Betala av säkerhetsskäl aldrig in pengar på privata bankkonton! De gånger som bedrägerier inträffar är det alltid när pengar skall sättas in på privata bankkonton.

Den som vill ha mer omfattande information om försäljningen via Blocka kan själv klicka och läsa mer.

Men det brutala rånet på Östermalm gör att Blocket nu funderar på att införa ytterligare uppmaningar när det gäller just dyra klockor, säger Thomas Bäcker.

– Vi kommer självklart titta på det och se om vi kan tydliggöra någonting när det gäller kategorin klockor.