Sabaton spelade för kriminellt MC-gäng på Krimhalvön

2:37 min

Hårdrocksbandet Sabaton från Falun spelade i helgen på en festival på ockuperade Krimhalvön. Arrangörerna bakom konserten var det ryska MC-gänget Nattvargarna som har täta band till Putin. Det är rätt anmärkningsvärt att man lånar sin ryktbarhet till ett sådant jippo, det säger Sveriges Radios korrespondent i Ryssland, Maria Persson Löfgren.

Det är Dalarnas tidningar som idag skriver om Sabatons spelning i Sevastopol på ockuperad mark på Krimhalvön.

Maria Persson Löfgren, Sveriges Radios korrespondent i Ryssland, beskriver Nattvargarna så här:

-- Det är ett motorcykelgäng som är väldigt nära Vladimir Putin och har både deltagit i propaganda och han har åkt med dem.

Hur kända eller ökända är de i Ryssland?

-- De är mer ökända, en del har nog ett digert brottsregister och de är ganska hårdföra och den retorik de framför är mot homosexualitet och de är mycket konservativa.

Nattvargarnas ledare Alexander "Kirurgen" Zaldostanov uppges vara god vän till Vladimir Putin - hur viktig är politiken för Nattvargarna som organisation?

-- Den är viktig för de får stöd från makten eftersom de ha allierat sig med dem och låtit Putin åka med dem på motorcykel.

Hur har Putin använt sig av Nattvargarna?

-- De står för den här bilden av den starke ryske mannen som gränslar sin motorcykel, det är en del av den image som vi har av den ryske presidenten. Och värderingarna är de samma, säger Maria Persson Löfgren.

Är det som om Stefan Löfven skulle vara bästis med Hells Angels?

-- Lite så skulle man kunna säga ja.

Sabatons basist Pär Sundström verkar inte se nåt kontroversiellt med att spela på en festival som arrangeras an Nattvargarna. Är det helt okontroversiellt?

-- Det är rätt anmärkningsvärt att man lånar sin ryktbarhet till ett sådant jippo.

Vi har sökt Sabaton för en kommentar.