Rysslandsexpert: Fabrik i Västerås retar upp Ryssland

1:52 min

En fabrik i Västerås som tillverkar bränsle för kärnkraftsreaktorer utmanar Ryssland genom att göra bränsle anpassat för rysktillverkade reaktorer. Just nu är den enda kunden Ukraina, men flera länder visar intresse. Och det här retar upp Ryssland, säger rysslandsexperten och professor emeritus i historia, Kristian Gerner.

– Det har mycket att göra med nationell prestige, det är viktigt för de flesta statsledare och det är extremt viktigt just nu. Kombinationen av en form av mindervärdeskomplex gentemot väst och självhävdelse som stormakt driver politiken och då blir givetvis kärnkraftspolitiken viktigt för att visa att man har full kontroll där och kan utöva makt, säger han.

Företaget Westinghouse Electric Swedens fabrik i Västerås är den enda fabriken utanför Ryssland som idag kan göra bränsle som passar i ryska kärnkraftsreaktorer.

Kärnbränsle består av uranstavar som sätts ihop i knippen - det blir så kallade bränsleelement. Och i rysktillverkade reaktorer är bränsleelementen sexkantiga, medan de är kvadratiska i västerländska.

Och i och med konfrontationen med Ryssland har det varit extra viktigt för Ukraina att kunna köpa kärnbränsle från Sverige. Men Västeråsfabriken har också diskussioner med flera andra länder med ryska reaktorer. Det gäller Bulgarien, Slovakien och Tjeckien.

Och att expandera på den marknaden är ett självklart kommersiellt beslut, säger Westinghouse VD Aziz Dag.

– Östereuropa är en marknad som har varit stängd för oss tidigare och när den marknaden nu öppnar sig så gör vi en marknadsansats. Men det är helt baserat på de kommersiella förutsättningarna, säger Aziz Dag.

En expansion skulle kunna leda till att Ryssland reagerar kraftigt, tror Kristian Gerner. Det skulle handla om ekonomiska sanktioner och diplomatiska påtryckningar för att få köparländerna att ångra sig och hålla sig till Ryssland. För han tror inte att några sanktioner skulle riktas direkt mot Sverige.

– Jag har svårt att tänka mig att man har blivit så blockerad i rysk politik att man försöker göra påtryckningar mot Sverige. Det skulle ju bli en enorm konfliktupptrappning i nordeuropa om man gjorde det, säger Kristian Gerner.

Västeråsfabriken producerar varje år 500 ton kärnbränsle och är därmed en av världens största kärnbränslefabriker.