Inkonst förvandlas till internat

3:19 min

Om man tycker att konsten fått stå tillbaka i skolundervisningen kan man ta in på Sisters Academy på kulturhuset Inkonst i Malmö från och med söndag. Lärarna är performanceartister och undervisningen utgår från poetiska, konstnärliga och känslomässiga aspekter.

Under tre veckor byggs Inkonst om till ett skolinternat, där lärarna är performanceartister och hela undervisningen utgår från poetiska, konstnärliga och känslomässiga aspekter. I danska My Salomés klasser får man bland annat lära sig att sätta gränser och säga nej för att inte överbelastas.

- Det är viktigt att kunna säga nej, att hitta sina gränser, lära känna dem. Den vissheten är man nödvändigtvis inte född med, säger My Salome, som menar att det nej hon lär ut utgår i stor utsträckning från känslor, inte bara förnuft. Och man ska kunna säga nej i många olika sammanhang; i kärlekslivet, till arbetsuppgifter, eller kanske allra svårast till vänner.

Totalt är det ett 20-tal personer som ska undervisa under de tre veckorna. En annan undervisning handlar om att se världen med poetisk blick, en tredje att fokusera på det otämjbara och inkorrekta, en fjärde riktar sitt fokus på en hållbarhet i världen. Det blir också uppträdanden och seminarier under perioden. Den som känner för att vara elev skriver in sig och bor på internatet i minst 24 timmar. Man får mat tre gånger om dagen och sover i en stor sovsal.

- Dagens skolundervisning utgår helt från upplysningstidens tro på rationalism, och industrialismens prioritering av ekonomisk produktivitet som det högsta samhällsvärdet. Vi vill undersöka vad som händer om man utgår från konstnärliga och poetiska aspekter istället, säger skolans självutnämnde rektor Gry Worre Hallberg.

Att man gör det i form av ett internet beror på att man då lättare kan stänga in sig från världen utanför, och i grund och botten handlar allt om en kritik mot det rådande undervisningssystem säger hon.

- Ja projektet har en kritisk hållning till en samfundstruktur som är byggd på upplyssningstiden och industrialismens premisser. Men här är vi mer upptagna med att använda performanceformen för att visa på alternativ.

Men att ni väljer internatformen, att man ska vara här i minst 24 timmar, blir inte det är precis samma förledande indoktrinering som det ni försöka bekämpa?

- Att vi använder oss av en gammeldags internatform, är ju för att det stimulerar ett kritiskt tänkande. Här finns paradoxer som är förförande, men som nog många kommer ställa sig frågande till. Vi stimulerar en konstant reflektion medan det kroppsliga experimentet pågår, säger Gry Worre Hallberg.